Coronavirus: România trece, fără pauză, de la starea de urgență, la cea de alertă

Premierul român Ludovic Orban (fără mască) și membri ai cabinetului, mai 2020.

Guvernul României pare să fi găsit o modalitatea de a nu lasă țara cel puți trei zile fără nici o reglementare obligatorie vizând protejarea populației de extinderea epidemiei de coronavirus.

### Vezi și... ### România: Suceava iese din carantină. De pe 18 mai, stare de alertă

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, în debutul ședinței de guvern, că la miezul nopții încetează starea de urgență dar tot azi va fi declarată starea de alertă, care va presupune toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. „Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va declara starea de alertă în cadrul situaţiei de urgenţă provocată de epidemia de coronavirus. Tot astăzi(...) va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor”. Orban a mai anunțat că își va asuma conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Legea privind instituirea stării de alertă a fost adoptată miercuri de Parlament dar între data când ar putea intra în vigoare și încetarea stării de urgență ar fi apărut o „pauză” de cel puțin trei zile fără nici o reglementare clară legată de combaterea pandemiei.

În România sunt în acest moment peste 16 mii de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus și peste o mie de decese legate de Covid-19.