Coronavirusul de tip nou: întrebări frecvente

Care sunt simptomele COVID-19

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot avea dureri în gât şi de alt gen, nas înfundat, eliminări nazale, diaree.

Aceste simptome sunt, de obicei, ușoare și apar treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și se simt bine. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din 6 persoanele infectate cu coronavirusul de tip nou dezvoltă o formă gravă a bolii suferă şi prezintă dificultăți de respirație.

Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale preexistente, cum ar fi hipertensiune arterială, afecţiuni cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte boli grave. Persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație trebuie să solicite asistență medicală.

Cum îmi pot da seama dacă este COVID-19 sau o gripă obişnuită?

O infecție cu COVID-19 are aceleași semne și simptome ca răceala obişnuită și pot fi doar un test de laborator poate stabili despre ce tip de virus este vorba.

Your browser doesn’t support HTML5

Coronavirus: Cum mergem safe la shopping?

Care este riscul ca copilul meu să se îmbolnăvească de COVID-19?

Potrivit datelor disponibile în prezent, copiii nu par să prezinte un risc mai mare de infectare cu COVID-19 decât adulții. Deşi au fost înregistraţi mai mulţi copii şi chiar bebeluși cu noul coronavirus, în majoritatea cazurilor de îmbolnăvire este vorba de adulţi.

Simptomele COVID-19 se manifestă diferit la copii faţă de adulți?

Nu. Simptomele COVID-19 sunt similare la copii și adulți. Cu toate acestea, copiii diagnosticaţi cu COVID-19, au, în general, simptome ușoare. Sunt simptome similare celor specifice răcelilor obişnuite, cum ar fi febră, nas curgător și tuse. Sunt raportate, de asemenea, cazuri de vomă și diaree. Deocamdată nu se știe dacă există un risc mai mare de agravare a situaţiei în cazul unor categorii de copii, cum ar fi cei care suferă deja de alte maladii.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum să te aperi de Covid-19. Recomandările OMS

Ar trebui să-mi fac griji din cauza COVID-19?

Boala cauzată de infecția cu COVID-19 decurge, în general, ușor, în special la copii și adulți tineri. Cu toate acestea, este posibilă şi o evoluţie gravă: aproximativ 1 din 5 persoane care se infectează are nevoie de îngrijiri spitalicești. Prin urmare, este firesc ca oamenii să-şi facă griji pentru sine şi cei dragi în legătură cu izbucnirea şi răspândirea focarelor de COVID-19.

Aceste întrebări și răspunsuri sunt preluate de pe site-ul Organizaţiei Națiunilor Unite dedicat coronavirusui de tip nou:

https://www.un.org/en/coronavirus/covid-19-faqs