Cortine de fier: Noi garduri la frontierele Europei

Deținuți maghiari puși să fixeze sârma ghimpată pe un gard de la granița cu Serbia, în Roszke, în sudul Ungariei, pe 28 octombrie.

Gardul recent întărit și reabilitat a fost construit pentru prima dată în 2015, pe fondul unui val de migranți din Orientul Mijlociu care încercau să intre în Uniunea Europeană.  

 

Un polițist polonez de frontieră patrulează de-a lungul unei noi bariere masive construite la granița cu Belarus.

Construcția acestui gard a fost încheiată în iunie, după ce migranții din Orientul Mijlociu ar fi fost „dirijați” din Belarus spre granițele cu UE, aparent ca o modalitate de a exercita presiuni asupra Bruxellesului în legătură cu sancțiunile.
 

Gard înalt de 4 metri la granița Lituaniei cu Belarus, fotografiat în noiembrie 2021.

Țările europene au ridicat peste 1000 de kilometri de bariere de frontieră în ultimii 30 de ani, majoritatea acestor garduri fiind construite după criza migranților din 2015.

Polițiștii de frontieră bulgari lângă un gard la granița țării lor cu Turcia, 2 septembrie 2022.

Construcția acestui gard la frontieră a început în 2014, când ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „criza migranților” era la început. Ambasadorul Turciei în Bulgaria la acea vreme a criticat ridicarea gardului și „mesajul politic” pe care îl transmite.




 

Pe gardul unde se întâlnesc granițele cu Polonia, Lituania și exclava rusă Kaliningrad sunt montate camere de supraveghere și role de sârmă ghimpată. Fotografia a fost realizată în iulie, în apropierea satului polonez Zerdziny. 

 

Soldați macedoneni patrulează între gardurile de sârmă ghimpată de la granița dintre Macedonia și Grecia, în iulie 2019.


 

Muncitori din Lituania instalează stâlpi pentru un gard la granița cu Rusia, în iunie 2017.

 

Gardul de frontieră care separă micul teritoriu nord-african al Spaniei, Ceuta, de Maroc, așa cum a fost fotografiat în iunie 2018.

Gardul este alcătuit din două bariere de 6 metri înălțime, acoperite cu sârmă ghimpată. Pe lângă sutele de polițiști care patrulează bariera, pe zid sunt montați senzori de zgomot și de mișcare.

O dubă a poliției maghiare patrulează la granița dintre Ungaria și Serbia. Acea porțiune a frontierei a fost fortificată cu un al doilea gard, în apropierea satului maghiar Gara, în martie 2017.

Potrivit unui recent raport Statista, mai mult de jumătate dintre statele membre ale UE au în prezent bariere la frontieră. 
 

Pe fondul tensiunilor politice crescute, gardurile formidabile de la granițe devin acum norma în Europa. La 2 noiembrie, ministrul polonez al apărării a anunțat că granița de 210 kilometri dintre țara sa și exclava rusă Kaliningrad va fi închisă cu cel mai recent gard de frontieră de pe continent.