Prioritățile anti-corupție: cum se vor transpune în viață?

Combaterea corupției, punerea politicii în slujba cetățeanului – acestea sunt probabil frazele electorale ale Maiei Sandu, apoi ale partidului său PAS, care s-au întipărit cel mai mult în memoria spectatorilor vieții politice moldovene din ultimul an. Cum se vor transpune ele în viață, dacă se vor transpune? În ajunul prezentării noului guvern în parlament, Alla Ceapai a discutat cu experți mai ales despre șansele succesului în partea referitoare la corupție:

Your browser doesn’t support HTML5

Prioritățile anti-corupție: cum se vor transpune în viață?

Demararea reformei justiției şi pachetul anti-corupţie sunt printre cele patru priorităţi imediate anunțate de viitorul executiv al Partidului Acţiune şi Solidaritate care promite, chiar în primele luni de mandat, să înceapă o luptă veritabilă împotriva marii corupții, prin eficientizarea activității procuraturii și a instanțelor judecătorești și prin investigarea persoanelor care au comis ilegalități majore.

### Vezi și... ### „Le doresc oamenilor să simtă pe pielea lor ce înseamnă vremurile bune” (I)

Programul de activitate al guvernului mai prevede, la capitolul acţiuni imediate, înăsprirea sancțiunilor pentru infracțiunile de corupţie, precum şi ale celor pentru tergiversarea examinării dosarelor de corupţie. Printre acţiunile imediate se numără şi promovarea în ministere şi entităţi de drept a persoanelor integre şi profesioniste în locul celor care „au comis sau admis ilegalități, au promovat grupuri de interese şi au acţionat în interese de partid”.

Se doreşte „curățarea” inclusiv a structurilor de autoadministrare în sectorul justiţiei...

Se doreşte „curățarea” inclusiv a structurilor de autoadministrare în sectorul justiţiei - Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi cel al Procurorilor (CSP) – prin introducerea unor mecanisme transparente și echitabile de alegere și numire a membrilor lor, ale căror mandate au expirat.

Prima inițiativă legislativă înregistrată de formațiunea majoritară PAS ţine şi ea de combaterea corupției. Vizează îmbunătățirea modului de verificare a averilor și intereselor demnitarilor, şi, în general, fortificarea activității Autorităţii Națională de Integritate şi ale inspectorilor de integritate.

### Vezi și... ### Gheorghe Cojocaru: Președinția și PAS s-au ținut de cuvânt

Măsurile de ordin legislativ, ca cea vizând averile şi interesele funcționarilor, ar putea fi lesne promovate de viitorul guvern, dat fiind suportul politic majoritare pe care-l are în Parlament, afirmă directorul adjunct pe probleme juridice al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, Iulian Rusu.

El constată că mai problematic de realizat ar putea fi măsurile ce ţin de aplicarea nemijlocită a legilor, inclusiv sancționarea actelor de corupție:

„Acest aspect este foarte strâns legat de modul în care se va comporta Procurorul General. În acest sens, evident că principala întrebare este cum vor rezona acţiunile Procurorului General în contextul în care există o nouă majoritate şi efectiv se doresc rezultate, iar acestea întârzie. Procurorul General se află în funcţie mai mult de un an şi jumătate, iar finalitate pe mai multe dosare importante noi nu vedem.”

### Vezi și... ### Igor Grosu: Se clatină fotoliile mai multor șefi, inclusiv al celui de la PG (I)

Expertul Iulian Rusu sugerează, aşadar, că una din provocările imediate în legătură cu justiția şi lupta anticorupție în faţa noii guvernări este insatisfacția față de prestația Procurorului General. O provocare problematică date fiind circumstanțele extrem de rigide în care poate fi înlăturat din funcţie şeful procuraturii, precizează expertul.

„Sancţionarea pentru acte de corupţie evident că ţine şi de cadrul instituţional de funcţionare. Înţelegerea mea este că se va acţiona pe competenţele Procuraturii Anticorupţie, Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii şi Cauze Speciale, dar şi CNA – acestea sunt structurile care împreună cu organele MAI instrumentează dosare legate de acte de corupţie. Impresia mea este că noul guvern va întreprinde măsuri pentru a restructura competențele acestor autorităţi şi a descărca din sarcina de muncă pe care o are Procuratura Anticorupţie şi CNA oferindu-le posibilitatea să se focuseze cu adevărat pe corupţia mare.”

Să se focuseze cu adevărat pe corupţia mare...

Reformarea principalelor instituții de drept responsabile de combaterea corupției se regăseşte printre prioritățile pe termen mediu şi lung anunţate în programul de guvernare a viitorului executiv. Se ia în calcul şi creare eventuală de structuri noi, cum ar fi un Tribunal şi o Curte de Apel Anticorupție. Sunt promise şi alte măsuri ambiţioase, dar extrem de complicat de realizat, anticipează experţii din domeniu, cum ar fi evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor.

### Vezi și... ### O echipă pentru Moldova vremurilor bine

Potrivit juristului Iulian Rusu de la Institutul pentru politici şi Reforme Europene curățarea sistemului de oameni neoneşti, cu serioase probleme de integritate, inclusiv sancționarea lor, este crucială pentru a preveni o eventuală rezistenţă a sistemului la reformele pe care şi le propune noul executiv. Numai că evaluarea externă a procurorilor şi judecătorilor ar putea avea un parcurs nu atât de rapid ca cel scontat de noua guvernare, precizează expertul.

Puterea parlamentară a PAS, ar putea fi insuficientă pentru a pune pe roate mecanismul...

Doar pregătirea măsurii ar putea lua chiar şi un an, iar puterea parlamentară a PAS, ar putea fi insuficientă pentru a pune pe roate mecanismul, explica într-un recent interviu pentru postul nostru de radio preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea. El îndeamnă la precauție atunci când e vorba de transformări calitative în justiție şi-n lupta anti-corupţie: „Eu înțeleg că așteptările oamenilor sunt mari, dar rolul politicienilor este să le explice oamenilor, dacă vor să facă lucruri corecte, calitative și sustenabile, pentru că repede în justiție se pot întâmpla doar dezastre.”