Your browser doesn’t support HTML5
Despre ultimul refugiu pentru Platon și Plahotniuc scrie Alex Cozer pentru Jurnal.md. El subliniază că Veaceslav Platon este astăzi cea mai elocventă dovadă a impotenței și corupției statului moldovenesc. „Omniprezența sa din ultima perioada din studio-urile de televiziune, demonstrează din plin că acest individ, indiferent că este vorba despre falimentarea unei întreprinderi, distrugerea sistemului bancar sau campania electorală, găsește sau introduce o breșă în legislație pentru a o folosi în interesul său”, consideră autorul. În opinia sa, cea mai neagră perioadă din istoria Republicii Moldova din punct de vedere economic a fost între 2007 și 2014, când Platon și Plahotniuc au fost împreună și au implementat scheme ce au devalizat statul, au corupt până la ultima cărămidă instituțiile și au pus bazele unui sistem bolnav, moștenit și perfect funcțional și astăzi. „Azi Platon și Plahotniuc s-au unit din nou. [...] nu mai avem cum să ne permitem să-i lăsăm pe ăștia doi să distrugă și ce a mai rămas din acest stat”, consideră Cozer.
Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Alina Radu scrie că atâta concentrare de corupți, compromiși și oameni cu reputație îndoielnică pe metru pătrat de dezbateri electorale nu crede că a mai văzut. Politicieni cu dosare penale pe rol, scăpați din închisori, fugiți de justiție, hoți de bănci, spălători de bani, hrăpăreți de bunuri publice și-au dat întâlniri în studiouri și la întruniri electorale, povestindu-le alegătorilor cum urmează să transforme Moldova în rai și cum cetățenii se vor scălda zi și noapte în lapte și miere, alegându-i, se subliniază în articol. „Campania electorală e pe sfârșite, dar nimic nu se termină în ziua alegerilor, totul abia începe. Oamenii trebuie să aleagă duminică politicienii cei mai puțin corupți, dar după – să continue alegerile corecte și sănătoase în fiecare zi”, conchide autoarea.
Mircea V. Ciobanu scrie într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău că greul abia începe, oricare ar fi rezultatul scrutinului din 11 iulie. „Sigur că multe vor depinde de acest scrutin, dar cele mai multe vor depinde de fiecare dintre noi, nu aşteptaţi minuni”, afirmă el. Oricât am fi discutat despre raţiunile candidaţilor, despre calculele lor privitor la consecinţele egoismului partinic, oricât i-am fi chemat la o colaborare în numele unei cauze comune, hipnoza electorală îşi face implacabil efectul, iar voturile nu pot decide o minune. „Ele vor fi consecinţa strategiilor, investiţiilor, simpatiilor iraţionale, a raţiunilor supra-partinice, dar şi a hazardului. Important e ca lumea să iasă la vot”, afirmă Ciobanu.
Radio Chișinău îl citează pe expertul Mihai Mogîldea care afirmă că deși s-a discutat ani la rând despre introducerea votului electronic la alegeri în Republica Moldova, această inițiativă nu a devenit deocamdată realitate. Potrivit unor estimări, ar fi fost nevoie de un an pentru a pune în practică această modalitate de vot, însă nu a existat voință politică, explică Mogîldea. Pentru că Republica Moldova nu are alternativa unui vot electronic, aproape un milion de oameni au accesul la vot obstrucționat, observă el. „Există partide în Republica Moldova care înțeleg foarte bine că din anumite considerente, votul electronic le-ar putea îngrădi ponderea voturilor, a mandatelor de deputat pe care le-ar obține dacă această modalitate de vot ar putea fi implementată”, spune expertul.
Deși la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova participă 23 de concurenți electorali, potrivit tuturor sondajelor, doar doi au șanse garantate de a depăși pragul electoral, afirmă Valeri Demidețchi, citat de portalul Noi.md. Astfel, alegerile au căpătat, tradițional pentru țara noastră, o culoare geopolitică, dar s-au transformat și într-o bătălie a președinților pentru Parlament, afirmă el. „Dar leagănul geopolitic care se clatină fără milă în lupta pentru putere poate duce la destabilizare, amenințând pierderea finală a țării, iar politicienii moldoveni trebuie să învețe în cele din urmă să negocieze în numele intereselor țării”, consideră el. Demidețchi a mai subliniat că Moldova are o experiență proastă de guvernare în coaliție.
Materialele electorale sunt în mare parte inaccesibile pentru persoanele cu dizabilități, a constatat Victor Koroli, director executiv al Alianței INFONET, citat de IPN. În opinia sa, partidele ar fi trebuit să distribuie și materiale audio privind platforma lor electorală, pentru ca informația să fie accesibilă și nevăzătorilor. „O problemă este și faptul că numai 1% dintre secțiile de votare din Republica Moldova sunt accesibile persoanelor cu nevoi speciale, iar 70% – complet inaccesibile. Deși există opțiunea ca acești oameni să voteze cu urna mobilă, ei simt nevoia să meargă la secțiile de votare pentru socializare”, a spus Victor Koroli.