Costul războiului: Cimitirele militare se extind în Ucraina și Rusia

Această fotografie a cimitirului Lîciakiv din Lvov a fost făcută pe 23 mai, când ucrainenii au marcat Ziua Eroilor pentru a onora soldații uciși în invazia rusă.

Imaginea este una dintre mai multe fotografii recente care ilustrează costul uman masiv al războiului președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

O fotografie din februarie 2023 arată o secțiune a unui cimitir din Harkov, în estul Ucrainei, dedicat soldaților căzuți la datorie.

O zonă din cimitirul Lisove din Kiev, cunoscută sub numele de Aleea Eroilor, fotografiată în aprilie 2023.

Fotografiile din cimitirele militare rusești sunt rare, jurnaliștii riscând sancțiuni dure pentru „discreditarea” armatei ruse, termen sub care se poate ascunde aproape orice informație. 

Această imagine din mai 2024 dintr-un cimitir din regiunea rusă Tambov arată steaguri militare și o placă de comemorare a unui participant la ceea ce Kremlinul numește „operațiune militară specială” din Ucraina.

Prieteni și rude vizitează mormântul unui soldat ucrainean ucis. Cimitirul din Krivoi Rog, estul Ucrainei, în aprilie 2023. 

Ucraina evidențiază 31.000 de soldați uciși în conflict, deși experții independenți consideră că cifra reală este mult mai mare.

Imagini din satelit arată creșterea numărului mormintelor din Bogorodskoe, în regiunea Moscova din Rusia, în aprilie 2023 (sus), comparativ cu octombrie 2021. 

BBC a numărat peste 50.000 de soldați ruși uciși în invazie până în prezent, deși se crede că numărul real este, de asemenea, mult mai mare.

Rudele vizitează mormântul unui soldat ucrainean într-un cimitir din Brovarî, la periferia Kievului, în aprilie 2023. 

Un antreprenor în pompe funebre trece pe lângă Aleea Eroilor din cimitirul din Irpin, în apropiere de Kiev, în februarie 2023. 

Un gropar își șterge sudoarea lângă mormintele soldaților ruși din Efremov, în regiunea rusă Tula, în martie 2023. 

Morminte militare din Kramatorsk, estul Ucrainei, fotografiate în februarie 2023.

Morminte ale soldaților ruși uciși în Ucraina într-un cimitir de lângă Volgograd, în sudul Rusiei, în mai 2022. 

Rudele „cinstesc” cu băutură memoria soldaților căzuți la datorie în Borodianka, lângă Kiev, în martie 2023.

Un localnic din Izium, în estul Ucrainei, vizitează Aleea Gloriei din cimitirul orașului, în septembrie 2023.

Un portret al Valentinei Makarenko, căzută în timp ce lupta cu mitraliera în mână împotriva invadatorilor ruși, văzut la un cimitir din Harkov în ianuarie 2024.

O femeie îngrijește mormântul unei rude, un soldat căzut la datorie, în cimitirul din Bucea, în apropiere de Kiev, în martie 2024. 

Mormintele soldaților ucraineni din Pokrovsk, în estul Ucrainei, văzute în august 2022.

Într-un cimitir din Mykolaiv, în sudul Ucrainei, în octombrie 2022, o femeie plânge la mormântul singurului ei fiu, soldat ucis de un bombardament rusesc.

Fotografii recente ale cimitirelor din Ucraina și Rusia ilustrează pierderile militare devastatoare cauzate de invazia Kremlinului.