Analiștii Fondului Monetar Internațional estimează că, în medie, costul vieții pentru o gospodărie europeană va crește cu aproximativ 7% , față de ce se prevedea la începutul lui 2021.
Costurile ridicate sunt efectul direct al prețurilor mari la energie, dar și al scumpirii induse de prețul energiei la alte bunuri și servicii, iar situația se va înrăutăți dramatic, dacă Rusia oprește total livrările de gaze.
Guvernele nu vor putea evita o reducere a PIB-ului, dar ar trebui să permită ca scumpirea energiei să fie transferată direct către utilizatorii finali, pentru a încuraja economisirea energiei și renunțarea la combustibilii fosili, recomandă analiștii FMI.
Guvernele ar trebui să renunțe la subvenționări la nivel național, cum ar fi controlul prețurilor, în favoarea unor ajutoare țintite spre gospodăriile cu venituri mai mici, care au cel mai mult de suferit de pe urma facturilor mari la energie.
De la începutul anului trecut, la nivel mondial, prețul petrolului și al cărbunelui aproape s-au dublat, iar prețurile la gazele naturale europene au crescut de aproape șapte ori, se constată în analiza experților economici, care nu reprezintă însă un punct de vedere asumat al FMI sau al consiliului de guvernatori al instituției.
Experții FMI se așteaptă ca prețurile la energie să rămână ridicate încă o perioadă de timp.