Surse de presa au publicat informatia ca administratia Trump ar intentiona sa ceara tarilor care au prezenta militara americana pe teritoriu sa plateasca intretinerea acestora, plus 50%. Care este sursa formulei? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Calculul avut in vedere de aceasta formula este că tarile in care fortele americane sint amplasate realizeaza un beneficiu de pe urma lor, de unde si idea unui 50% adaugat sumei pentru intretinerea trupelor.
Your browser doesn’t support HTML5
Sa precizam de la inceput ca aceasta este o discutie interna, in administratia Trump si ca o astfel de cerere nu este decit in faza de proiect. Si sint sanse ca cererea sa fie diluata. Se stie, de asemenea că, in ciuda retoricii lui Trump, percepută pe alocuri ca ostila aliantei NATO, Statele Unite continue sa investeasca masiv in intarirea acesteia. Deci, ceea ce se constata si in alte domenii, retorica prezidentiala nu este insotita, de multe ori si de politici, in aceeasi directie. Cu toate acestea, noua abordare a atras atentia aliatilor, multi privind-o cu consternare, dar spunind ca nu-i surprinde.
### Vezi și... ### Iulian Fota: „Deveselu și Kogălniceanu sînt baze militare românești, la dispoziția aliatului american”In prezent, Germania plateste 28% din costul bazelor de pe teritoriul sau, asta neincluzind salariile militarilor. Dar de curind Donald Trump a reusit sa convinga Corea de Sud sa plateasca cu circa 8% mai mult, dar nu formula „costuri plus 50%” de care se vorbeste acum.
Daca formula ar fi aplicata, unele tari ar urma sa plateasca de la cinci la șase ori mai mult decit o fac acum. Donald Trump a cerut, de la bun inceput, tarilor NATO sa contribuie mai mult la apararea comuna. De altfel insistentele sale, vizind sume mult mai mari au deraiat aproape negocierile cu Corea de Sud, unde sint stationati 28 de mii de militari americani.
Presedintele a spus „Țări bogate pe care le protejam sa fie atente. Nu mai sintem prostii altora”. Oficialitati de la Pentagon si Departamentul de Stat se tem ca aceste cereri ar putea stirbi increderea aliatilor in America. Alta temere este ca anumite tari isi vor pune intrebarea daca au nevoie de trupe americane.
In timp ce in Polonia exista sprijin pentru prezenta americana, nu acelasi lucru se intimpla cu populatiile din state aliate importante cum sint Germania si Japonia. Forte ostile vor fi stimulate daca America da astfel de ultimaturi.
Se pare ca in calcul sint doua formule: una care stabileste cit ar trebui sa plateasca tari ca Germania; si o alta care prevede o reducere pentru tari ale caror politici se aliniaza cu cele americane.