Covid-19: a început vaccinarea, dar crește și numărul de contaminări

Moldova - Institutul de Medicină Urgență - primele vaccinări anti Covid-19, AstraZeneca, Chișinău 2 martie 2021

Numărul noilor cazuri de infectări cu coronavirus este din nou în creștere în R. Moldova, cu 1 400 cazuri noi, raportate în ultimele 24 de ore. Totatul se ridică acum la aproape 188 de mii. Din numărul total de cazuri noi - 74 sunt lucrători medicali.

Crește alarmant și numărul deceselor legate de Covid-19, marți s-au înregistrat 27 de decese . Săptămâna trecută s-au înregistrat cele mai mule decese, zilnic au fost înregistrate câte 24-25 de decese, iar pe 26 februarie au fost anunțați 28 de morți, cel mai mare număr înregistrat într-o singură zi de la începutul pandemiei în R. Moldova.

Numărul total al deceselor a depășit 4 mii de cazuri.

Vaccinarea anti Covid-19 a început marți în R. Moldova, la trei zile după ce sosiseră primele vaccinuri AstraZeneca, din donația făcută de România.

Cu cele 21 600 de doze de vaccin vor fi imunizate 10 800 de angajați din sistemul sanitar, pentru că lotul de vaccinuri a fost împărțit în două, ca să fie suficient și pentru rapel. Zece la sută din această donație ca și din următoarele sunt rezervate pentru populație de malul stâng al Nistrului.

Despre vaccinuri și Covid-19

Sunt așteptate acum și 14.400 de doze AstraZeneca obținute prin platforma Covax a OMS.

### Vezi și... ### Guvernul de la Chișinău dă start procedurilor de procurare a vaccinului împotriva COVID 19

Între tmp, guvernul interimat a anunțat că a început procedura ca să cumpere încă un million de doze de vaccin anti-Covid 19 pe piața internațională pentru că R. Moldova poate acoperi, din donațiile promite, ceva peste 20% din necesarul de vaccinuri. Restul îl poate procura la prețuri avantajoase prin platforma Covax sau prin negocieri directe cu producătorii. În acest moment, în R. Moldova au autorizații temporare vaccinurile Pfizer/Bionthec, AstaZeneca și Sputnik.