Administrația Trump și Congresul încearcă să mențină pe linia de plutire economia americană, în contextul creat de pandemia de coronavirus.
Your browser doesn’t support HTML5
La alegerile din noiembrie, Trump va fi judecat în funcție de răspunsul său la pandemia de coronavirus, dar și capacitatea de a evita o recesiune. În acest context, administrația face ceea ce de obicei conservatorii nu recomandă, pompează bani în economie pentru a menține în funcționare firme private. Camera Reprezentanților a adoptat un plan de salvare economică, sprijinit de președintele Trump, în valoare de un trilion de dolari, inclusiv 500 de miliarde plătite direct americanilor cu un anumit venit; 300 de miliarde ajutoare pentru afaceri mici si mijlocii; 50 de miliarde pentru liniile aeriene; și 150 de miliarde de dolari pentru alte sectoare economice afectate.
Republicanii care acum sprijină planul președintelui s-au opus în 2008 unui pachet de sprijin financiar similar, propus de Obama, după criza financiară. Există și rezerve față de noul plan din cauza percepției că firmele vor fi ajutate, fără să existe o imagine clară despre modl cum vor fi chelțuiți banii contribuabililor. De soarta acestui pachet de ajutor economic depinde nu doar realegerea lui Trump în noiembrie, dar și cum va rămâne în istorie actualul președinte.
„Este cel de-al Doilea Război Mondial al lui Trump” – a spus consilierul său economic, Stephen Moore. De altfel Donald Trump a declarat miercuri că este un președinte pe timp de război, un război cu un dușman invibil, dar cu mare potențial de distrugere.
Toate câștigurle de la bursa new yorkeză, de când Trump a devenit președinte s-au evaporat. Ministrul de finanțe, Steven Mnuchin a spus că dacă nu se iau măsuri, somajul ar putea ajunge la 20%. Chiar și republicanii pentru care combaterea deficiului bugetar e importantă sunt acum de partea președintelui, pentru că-și văd propria cariera amenințată.
### Vezi și... ### Încrederea investitorilor germani s-a prăbușit la nivele nemaivăzute de la criza din 2008
Unul dintre ei, senatorul republican Patrick Toomey a spus că această criză nu este o recesiune obișnuită sau mai gravă. „Este mai mult un act divin sau a te afla pe picior de război”.
Nu toți economiștii cred că acest stimulent economic va duce la rezultatele scontate, salvând economia pâna când pericolul pentru sănătatea publică dispare. Economistul Arthur Laffer și-a exprimat îngrijorarea că atunci când un guvern – orice guvern – intră în panică poate acționa stupid. El crede că piețele trebuiesc lăsate să stabilizeze situația, fără intervenție guvernamentală.