În Cehia s-a ridicat duminică starea de urgență, impusă pe 13 martie dar o serie de restricții rămân în vigoare, în primul rând granițele rămân închise pentru străinii care nu lucrează sau nu sunt rezidenți în Cehia. Masca de protecție rămâne obligatorie în transportul în comun, birouri, magazie și alte locuri publice închise. Restaurantele, cafenelele și hotelurile se vor redeschide pentru săptămână, pentru moment funcționează numai terasele.
Guvernul ungar ridică de luni şi la Budapesta restricţiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19, cu un decalaj de două săptămâni faţă de restul ţării, a anunţat sâmbăta trecută premierul ungar Viktor Orban, într-un mesaj postat pe Facebook. Se redeschid restaurantele şi cafenelele, toate magazinele îşi pot relua activitatea, dar cu menţinerea unui interval special de trei ore pentru persoanele peste 65 de ani în magazine alimentare şi farmacii. Masca rămâne obligatorie în magazine şi transportul public, la fel și păstrarea distanței fizice.
Spania, care este şi una din ţările cele mai afectate din lume de pandemia de coronavirus, cu peste 230.000 de contaminări confirmate şi peste 27.000 de decese atribuite contaminării, a lansat săptămâna trecută ieşirea progresivă din izolare în jumătate din ţară, iar de luni, 18 mai, restricțiile se ridică și în alte regiuni. Între altele s-au redeschis terasele și restaurantele, şi sunt autorizate reuniunile de familei sau între prieteni cu maximum 10 persoane.
Premierul spaniol Pedro Sanchez a vrea însă să prelungească starea de urgenţă pentru „aproximativ o lună", astfel încât aceasta să dureze până la finalul ieşirii progresive din izolare a ţării, la finele lui iunie.
Starea de urgenţă din Spania, decretată la 14 martie din cauza pandemiei de COVID-19, a mai fost prelungită de câteva ori şi va trebui să se încheie la 24 mai. Prelungirea trebuie aprobată în Parlament.