Covid-19: R. Moldova poate depozita, în acest moment, 146 de mii de vaccinuri Pfizer/BioNTech

Belgia, camioane pregătite cu containere frigorifice speciale pentru transportul vaccinului anti-Covid-19.

R.Moldova ar putea primi primele vaccinuri anti Covid-19 pe platforma Covax ce a garantat asigurarea gratuită a 20 la sută din vaccinurile necesare pentru imunizarea cetățenilor ei, „în primele săptămâni ale lunii februarie”, a anunțat un oficial OMS astăzi la o conferință de presă.

### Vezi și... ### Autoritățile anunță planul național de vaccinare anti-COVID

“Vaccinul e pe drum. Acum sarcina este să ne pregătim să-l primim”, a afirmat în cadrul conferinței Oleg Benes, reprezentant al OMS Europa. “Organizarea vaccinării trebuie să fie o prioritate națională pentru toate țările și trebuie să ne asigurăm că vaccinul nu doar va veni, dar va fi și păstrat sau administrat în siguranță“, a continuat el.

Oficialul a precizat că cel puțin în prima etapă, cele 92 de țări din Covax vor primi vaccinurile produse de companiile Pfizer/BioNTech, care trebuie păstrat la minus 70 de grade C după care poate fi ținut numai 5 zile în frigidere normale. Din acest motiv, vaccinul va fi livrat în funcție de măsura în care țările respective sunt pregătite să-l stocheze și administreze.

### Vezi și... ### Primele vaccinuri anti Covid-19 în ianuarie (V.Dumbrăveanu)

Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Henri P. Kluge, a declarat în aceeași conferință de presă că 95 la sută din vaccinurile care deja s-au administrat au ajuns predilect în 10 state din cele 31 care au început campania de imunizare. “Vaccinul trebuie să fie accesibil pentru toți, dar trebuie să fim și pragmatici: cererea depășește oferta, statele care deja se vaccinează sunt gata să ofere ajutor celorlalte, dar e nevoie de timp“, a spus el, adăugând că în 2021, pandemia nu va dispărea, dar va fi mult mai ușor de controlat.

Daniela Demișcan, șefa direcției sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății a precizat într-un interviu cu Europa Liberă, că în acest moment, R. Moldova dispune de posibilitatea de a depozita 146 de mii de doze de vaccin anti Covid-19, produs de Pfizer/BioNTech. Vaccinul trebuie păstrat la minus 70 de grade C iar după aceea, în frigidere normale, care există în centrele de sănătate, timp de cinci zile – perioadă în care trebuie folosit.

Your browser doesn’t support HTML5

Daniela Demișcan, șefa direcției sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății

Totodată, R. Moldova va mai achiziționa două frigidere speciale, pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, care este acum livrabil de pe platforma COVAX, a mai declarat Daniela Demișcan în interviul cu Europa Liberă.

Mai multe informații în cursul emisiunii „Moldova la ora 7” , de la ora 19.00.