Covid-19: crește numărul țărilor care încep vaccinarea în masă

Ministrul american al apărării în exercițiu Christopher Miller primește primul vaccin Pfizer/BioNTech la centrul militar medical din apropiere de Washington, 14 decembrie 2020.

În Statele Unite au început vaccinarea împotriva noului coronavirs, o campanie fără precedent ca amploarea și complexitate în istoria țării. Până la sfârșitul lunii, administrația americană vrea să distribuie aproape 3 milioane de doze din vaccinul dezvoltat de firmele Pfizer/BioNTech, vaccin care implică două injecții pentru fiecare pacient la o diferență de 21 de zile.

Primii vaccinați au fost angajați din sistemul medical, pe fundalul unei creșteri masive a numărului de noi contaminări dar și de decese legate de Covid-19, care a trecut de 300 de mii. Potrivit datelor Universității Johns Hopkins, Statele Unite au cel mai mare număr de decese din lume legate de Covid-19 dar și de contaminări înregistrate, și anume aproape 16 milioane 500 de mii.

Canada a început tot luni vaccinarea cu produsul Pfizer/BioNTech în timp ce Arabia Saudită a începtu distribuirea vaccinului anti-Covid-19 dezvoltat de firma chineză de stat Sinopharm.

Marea Britanie a fost prima țară occidentală care a început vaccinarea cu produsul Pfizder/BioNTech încă de săptămâna trecută.

Concomitent, în Rusia se anunța că este în curs vaccinarea cu produsul institutului Gamaleya de la Moscova, primul vaccin din lume care a fost omologat, numai la nivel național, în august dar despre care se știe încă foarte puțin. Se pare însă că vaccinarea se amână până la sfârșitul lui decembrie, începutul anului viitor din motive legale dar și pentru că nu s-a reușit încă producerea vaccinului la scară industrială, relatează redacția în limba rusă (Radio Svoboda) a postului nostru de radio.

China de asemenea este în cursul unei campanii naționale de vaccinare cu produse locale.

La nivel global, pandemia de coronavirus a provocat din decembrie 2019 moartea a cel puțin 1 milion 600 de mii de persoane.