Covid-19: de miercuri, în R.Moldova se limitează accesul în locurile publice

Piața din Hâncești - 21 martie 2020

Începând de miercuri, 25 martie este limitat accesul oamenilor în parcuri și în alte locuri publice, în tentative de a încetini răspîndirea pandemiei de coronavirus, a anunaț premierul Ion Chicu după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Premierul a mai precizat că persoanele în etate vor avea dreptul să iasă afară doar în anumite condiții, fiind – după toate datele actuale – una din grupele cele mai vulnerabile la noul virus.

### Vezi și... ### În Republica Moldova s-a ajuns la 94 de cazuri confirmate de Covid-19

„Limitarea începând cu 25 martie în municipii orașe și centre raionale a accesului oamenilor în locurile publice, gen parcuri, terenuri, etc. Este o măsură destul de dură, dar absolut necesară pentru a asigura stoparea răspândirii acestrui virus. Colaboratorii MAI și cei de la Ministerul Apărării vor asigura respectarea acestei decizii și implementarea ei practică. Începând cu această acțiune trebuie să antrenăm și forțele armate pentru menținerea ordinii publice”, a spus Chicu.

Totodată, începând de săptămâna viitoare, o parte din pensionarii vor primi pensiile pe cardul bancar, a anunțat președintele Igor Dodon, scopul fiind de a-i proteja pe oamnii în vârstă care par să fie una din categoriile cele mai vulnerabile în fața pandemiei de coronavirus. Tot în acest scop, Casa Națională de Asigurări Sociale va face programări, un ața numit grafic de primire a pensiilor, astfel în cât să se evite aglomerările la oficiile poștale.

Tot luni, președintele Igor Dodon a declarat că la nevoie, conducerea țării este gata să implice și armata în lupta cu pandemia de coronavirus. În baza stării de urgență, impusă săptămâna trecută, „rezerviştii Forţelor Armate pot fi chemaţi, în temeiul unei hotărâri de guvern, la concentrări speciale pentru lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale cu caracter natural, tehnogen şi ecologic”, precizează agenția IPN.