COVID-19|Din nou la școală: argumente pro și contra

First grade students participate to class, on the first day of school, at Orizont Secondary School in Bucharest.

După doi ani, pandemia de COVID-19 a ajuns în punctul curios în care, cel puțin în Europa, numărul de cazuri atinge noi recorduri, dar restricțiile sunt înlăturate. R. Moldova se încadrează și ea, treptat, în această tendință.

Your browser doesn’t support HTML5

COVID-19|Din nou la școală: argumente pro și contra

Autoritățile au anunțat că elevii, de exemplu, vor reveni de luni, 7 februarie, la ore ținute în săli de clasă. Numărul de infectări este mare, recunosc politicienii, dar îmbolnăvirile sunt mai ușoare, iar cazurile grave mai puține. Chiar dacă mulți părinți, elevi și profesori se bucură de revenirea la ore, se aud și chemări la mai mare precauție și la răbdare.

Your browser doesn’t support HTML5

Educație online: un telefon la trei elevi

Responsabilii guvernamentali afirmă că decizia de revenire în sălile de clasă a fost bine calculată, iar factorii care au contat au pornit de la prioritatea pentru o educație în condiții normale, ceea ce ar însemna în primul rând prezență fizică la ore, și au ajuns la tendințele descrescătoare din statisticile privind pandemia.

Vorbind azi Europei Libere într-un interviu, ministrul educației, Anatolie Topală, ne spunea, bunăoară: „Că revin elevii la școală este o decizie a comisiei extraordinare de sănătate publică. Cu siguranță că specialiștii în sănătate publică au analizat datele de acum și cele din două săptămâni care au trecut. Dacă datele arătau că această perioadă ar trebui extinsă, cu siguranță se lua o astfel de decizie.”

### Vezi și... ### Creștere semnificativă a numărului de cazuri de COVID în R. Moldova

Dar decizia autorităților a stârnit totuși și multe reacții negative, pentru că riscul ar fi prea mare, spun criticii, să readuci elevii în clase tocmai într-un moment în care infecția abia de dă primele semne de retragere, iar noua tulpină Omicron nu a fost suficient cercetată ca să i se știe bine efectele. „Nu trecem învățământul offline, Doamna ministră! O săptămână cel puțin să aşteptăm”, a comentat un sociolog de la Chișinău, Vasile Cantarji, pe o postare de pe rețele a șefei de la sănătate.

Ministerul educației a anunțat, încă de joi, elevii și părinții că vor reveni, după două săptămâni de online, la studii în sălile de clasă. Primăria municipiului Chișinău, cu cele mai aglomerate școli, dar și unde valurile pandemiei au fost tradițional cele mai acute, a anunțat chiar înaintea ministerului că nu-și dorește continuarea orelor la distanță.

Într-o discuție de azi cu Europa Liberă, Boris Gîlca, șeful de la sănătate din capitală, a pus la îndoială, pe de altă parte, și necesitatea celor două săptămâni de online care s-au decis prin deciziile anterioare guvernamentale. Cu ce argumente?

„La o analiză a situației regionale, am constat că nici un stat din regiune, nici o țară din UE sau din proximitate nu a trimis copii în online din cauza Omicron, doar R. Moldova, ” ne-a spus Boris Gîlca. „Era clar atunci că trebuie luate măsuri pentru a nu permite creșterea bruscă a valului și a rupe acest val, în care creșterea s-ar fi ridicat cu o și mai mare viteză, ”, ne-a spus, pe de altă parte, ministrul educației, Anatolie Topală, care este și membru al comisiei guvernamentale excepțională de sănătate publică.

Într-un recent comentariu, ministra sănătății, Ala Nemerenco, spunea că îmbolnăvirile sunt în descreștere, că speră că tendința va continua și că îi este clar deja că R. Moldova a evitat exploziile din alte state. Șefa de la sănătate se referea însă la situația pandemică la general.

Reacțiile la mesajul ministrei erau numeroase și aproape toate nu cădeau de acord cu revenirea în clase a elevilor.

„Nimeni nu este de acord cu online, dar nici nu putem risca cu viața copiilor... Sunt părinți care au trăit zile negre cu copii bolnavi și nu știau încotro să o ia de frică pentru viața lor,” e părerea unei internaute. „Știu supărările părinților pe studiile la distanta. Dar este justificat! Tocmai acum. Chiar numai acum și este! Doar a doua zi e în scădere valul. E prea devreme! Poate mai faceți o ședință. Mai sunt câteva zile în care poate fi luată decizia,” îi riposta tot acolo și sociologul Vasile Cantarji.

### Vezi și... ### Școlile din Orhei continuă să ignore restricțiile sanitare

Când au oprit, pe 24 ianuarie, învățământul în sălile de clasă, autoritățile vorbeau despre mii de îmbolnăviri în școli și despre spitale suprapopulate cu copii, iar situația a continuat să fie complicată și săptămâna care a urmat, când pe un loc erau spitalizați și câte doi copii, cel puțin în capitală. Ulterior, lucrurile s-au liniștit, iar autoritățile au răsuflat ușurate. În același timp, au crescut nemulțumirile părinților, confruntați cu dificultăți de supraveghere a copiilor în vremea orelor de muncă și cele legate de lipsa de tehnologii.

Cei care sunt nemulțumiți, pe de altă parte, de decizia de acum spun că revenirea copiilor în sălile de clasă ar fi justificată doar dacă R. Moldova ar fi un stat cu o rată înaltă de vaccinare, dar nu e, prin urmare și precauția în această situație nu ar strica.