R. Moldova, Ucraina și Georgia au discutat vineri, 29 ianuarie cu reprezentanți ai Parlamentului European și ai Uniunii Europene despre sprijinul la care speră din partea Bruxelles-ului, pentru a avea acces la mai multe vaccinuri anti-Covid, decât cele la care pot ajunge inițial prin platforma COVAX, și anume circa 20% din necesarul pentru vaccinarea întregii populații. La teleconferința organizată de europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius, reprezentanții Ministerului Sănătății de la Chișinău au precizat că regiunea transnistreană este inclusă în planul național de vaccinare – deși Tiraspolul speră să obțină și vaccinul anti Covid-19, dezvoltat de Rusia și care nu este omologat pe piața europeană sau în R. Moldova.
Cu aceeași ocazie, ministrul ucrainean al sănătății a precizat că Ucraina nici nu va omologa vaccinul Sputnik V, considerând că Moscova îl folosește în vecinătatea apropiată ca un instrument de propagandă.
### Vezi și... ### Regiunea transnistreană este cuprinsă în programul național de vaccinare anti-Covid
Vineri, Rada de la Kiev a interzis prin lege vaccinul produs în Federația Rusă. Ministrul Maxim Stepanov a atras însă atenția că statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene le vine foarte greu în acest moment să negocieze cu marile companii producătoare de vaccinuri, care nu sunt interesate să discute cu țările mici și sărace:
„Actuala situație de pe piața vaccinurilor demonstrează că noi, cel mai probabil, nu vom obține în timp util numărul necesar de doze, din partea producătorilor certificați de UE. Companiile nu ne vin în întâmpinare nici cu prețuri, nici cu oferte care ar acoperi prima jumătate a acestui an. Această situație crește neîncrederea în rândul oamenilor. Bineînțeles, vaccinul rusesc nu îl vom cumpăra. Federația Rusă încearcă să-și folosească vaccinul în calitate de instrument de luptă informațională”.
### Vezi și... ### Vaccinul produs de AstraZeneca a primit aprobarea pentru țările UEUngaria, pe de altă parte este, pentru moment, singura țară din UE care vrea să importe vaccinuri atât din Rusia cât și din China.
Ungaria a devenit prima țară din UE care a aprobat vineri, preliminar, vaccinul anti-COVID-19 chinezesc Sinopharm. Mai înainte, guvernul de la Budapesta emisese un decret care permite folosirea în Ungaria a oricărui vaccin deja administrat la cel puțin un milion de oameni, oriunde în lume. Ungaria era deja o excepție în UE prin aprobarea temporară a vaccinului rusesc Sputnik V, din care a comandat doze pentru un milion de oameni.