Covid-19: multe țări europene intră din nou în carantină parțială

Helsinki: Finlanda reintră în trei săptămâni de „lockdown”/ carantină

Estonia intră într-o lună de „lockdown” pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, după ce s-au înmulțit cazurile de noi infectări cu tulpina descoperită inițial în Marea Britanie și care este mult mai contagioasă. Estonia, cu o populație de sub două milioane de oameni, are a doua cea mai ridicată rată de noi contaminări în UE. Din 23 februarie s-au înregistrat în medie, peste o mie de cazuri noi pe zi.

Finlanda intră de marți într-o carantină pentru trei săptămâni, după ce parlamentul a aprobat luni o propunere guvernamentală de închidere temporară a cafenelelor, barurilor și restaurantelor, în încercarea de a limita răspândirea COVID-19. De această măsură ar urma să fie afectate 15 dintre cele 19 regiuni ale Finlandei.

### Vezi și... ### Covid 19: În România urmează noi restricții, principalele orașe au devenit zone roșii

Școlile, grădinițele și magazinele neesențiale sunt închise în Ungaria începând de luni, odată cu intrarea în vigoare a noilor restricții instituite pentru a frâna ceea ce autoritățile de la Budapesta consideră a fi al treilea val al pandemiei de COVID-19.

### Vezi și... ### Țările UE avertizate să evite autorizarea individuală de vaccinuri anti-Covid

Ungaria, țară cu circa 9,7 milioane de locuitori, a înregistrat în ultimele șapte zile în medie 5.113 noi cazuri de COVID-19 și 133 de decese pe zi. Ungaria este singura țară din UE care vaccinează atât cu produsele occindentale cât și cu vaccinurile din Rusia și China. Slovacia vecină a primit și ea primul transport de vaccin rusesc Sputnik V, Cehia și Austria sunt de asemenea interesate de acest vaccin.

Situație pe de altă parte pare să se îmbunătățească în Statele Unite: pentru prima dată în peste trei luni, pe 8 martie s-au înregistrat mai puțin de o mie de decese legate de Covid-19 pe zi. Campania de vaccinare continuă rapid, aproape 10% din populație a fost vaccinată, cel puțin cu prima doză din Pfizer/BioNTech sau Moderna sau cu vaccinul Johnson & Johnson, care necesită o singură injecție.

În America centrală crește însă numărul deceselor legate de noul coronavirus: peste 700 de mii, al doilea cel mai ridicat număr, după cel înregistrat în Europa, relatează AFP.

În R.Moldova, luni, 8 martie s-au înregistrat încă 350 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Bilanțul ajunge la aproape 200 de mii de cazuri de Covid-19.