Covid-19: Primăria Chișinău începe să strângă informații pentru a sprijini persoanele vulnerabile

Chișinău, după impunerea stării de urgență, copiii stau în casă, vineri 20 martie 2020

Primăria generală a Chișinăului ar fi vrut să introducă „permise” pentru folosirea transportului în comun, în tentativa de a limita pericolul de contaminare cu noul coronavirus, asigurând totodată transportul angajaților din instituțiile strategice, în primul rând din spitale. Pentru moment „am ajuns numai la transportul restricționat” a declarat duminică seară, 22 martie, primarul general Ion Ceban într-un interviu cu Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu primarul general al Chișinăului, Ion Ceban - duminica 22 martie 2020

De luni, a reamintit Ceban, transportul in comun va funcționa numai dimineața( 5.00 -10.00) si seara (16.00-20.00). El a reamintit și faputul că au scăzut dramatic veniturile întreprinderii municipale de transport, de la „ca 700 de mii la 100 de mii de lei astăzi” .

### Vezi și... ### În Republica Moldova s-a ajuns la 94 de cazuri confirmate de Covid-19

Ceban a mai anunțat că luni, cu ajutorul unui grup de 250 de volutari, primăria va începe să ia contact telefonic cu persoanele din municipiu, care au venituri de sub 2 mii de lei lunar, pentru a afla ce nevoi au. În maximum zece zile, ar trebui să existe o situație mai clară, care să permtă Primăriei să stabilească priorități în strategia de susținere a persoanelor în etate , estimate de Ceban la circa 160 de mii, a familiilor cu mulți copii și persoane cu disabilităti

Totodată, Primăria Chișinău vrea să reorienteze, în măsura în care îi permite legea, bugetele; de exemplu, a arătat Ion Ceba, de la alimentarea copiilor la școală, la asistența la domiciliu. Pentru moment, nu se pune problema de a cere suplimentarea bugetului primăriei, a mai declarat Ceban în interviul cu Europa Liberă.

Cât privește penalizarea celor care nu respectă regulile și recomandările autorităților în vederea combaterii răspândirii epidemiei de coronavirs, Ion Ceban a declarat că municipalitatea nu poate interveni, ci numai coopera cu Ministerul de Interne. „Comunicăm cu Ministerul de Interne și putem face solicitări” a mai declarat primarul general.