COVID 19: Proteste la Belgrad. Aproximativ 60 de polițiști și demonstranți au fost răniți

Demonstranții iau cu asalt parlamentul din Belgrad, 7 iulie 2020

Poliția sârbă a anunțat că 24 de persoane au fost reținute și aproximativ 60 de polițiști și demonstranți au fost răniți în confruntările care au izbucnit noaptea trecută la Belgrad, la un protest masiv împotriva deciziei de a impune din nou măsuri stricte de carantină pe fondul creșterii numărului de persoane infectate cu Covid 19.

Your browser doesn’t support HTML5

COVID-19: Proteste la Belgrad din cauza impunerii de noi restricții

Protestul de ieri a devenit violent când un grup de protestatari a intrat în clădirea parlamentului, în timp ce alții aruncau pietre, sticle și alte proiectile în ofițeri. Poliția a ripostat cu gaze lacrimogene. Inregistrările video arată acțiuni violente ale poliției împotriva protestatarilor. Directorul Poliției, Vladimir Rebic, a declarat, miercuri, că 43 de polițiști și 17 manifestanți au fost răniți și cinci vehicule ale poliției au fost incendiate.

Printre cei reținuți de poliție se numără și un parlamentar de dreapta . O noua manifestație de protest este așteptată în această seară la Belgrad.

Președintele Aleksandr Vucic a declarat marți într-o conferință de presă că adunările vor fi limitate la cinci persoane începând de miercuri și că își dorește să va impună din nou stare de urgență de vineri și până luni

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 30 de decese din cauza Covid 19 și 299 de noi infecții înregistrate.

Oficialii sârbi spun că 330 de persoane au murit de COVID-19, în timp ce numărul total de cazuri înregistrate în Serbia începând cu 6 martie este de 16.719.

După ce, inițial, a minimalizat gravitatea bolii în februarie și la începutul lunii martie, la 15 martie a declarat stare de urgență impunând măsuri foarte dure. Parlamentarii au anunțat încheierea stării de urgență la începutul lunii mai și au redeschis treptat economia înaintea alegerilor din 21 iunie.

La doua zile după alegerile parlamentare câștigate de partidul președintelui Vucic, guvernul a reimpus anumite măsuri de securitate sanitara, printre care obligația purtării măștii în transportul în comun și în locurile publice.