Covid-19: Putin apelează la populație să se vaccineze. Rata de vaccinare în Rusia de numai 4%

Centru mobil de vaccinare într-un tren, ajuns în regiunea Irkuțk, Rusia, 16 martie 2021.

Preşedintele Vladimir Putin i-a îndemnat duminică pe ruşi să se vaccineze împotriva coronavirusului, avertizând că diversele restricții impuse pentru a limita răspândirea pandemiei nu vor putea fi ridicate decât în momentul când 70% dintre adulţii ruşi vor fi vaccinaţi. Putin, care s-a vaccinat în privat săptămâna trecută, a estimate că o astfel de rată ar putea fi atinsă la vară.


Apelul este lansat în contextul în care campania de vaccinare din Rusia avansează greu, la aproape patru luni de la punerea în circulaţie a vaccinului Sputnik V. Doar 4 milioane de ruşi au fost vaccinaţi cu ambele doze, iar alte 2 milioane cu prima doză, echivalentul a doar 4% din populaţia Rusiei, cu mult mai puţin în comparaţie cu ratele realizate de alte ţări precum Statele Unite sau Marea Britanie.

„Dacă o persoană vrea să se simtă în siguranţă, să nu se îmbolnăvească sau să nu rămână cu sechele după îmbolnăvire, atunci este de preferat să se vaccineze, bineînţeles'', a declarat Vladimir Putin, cu prilejul unui interviu difuzat de televiziunea publică, precizând că demersul este ''necesar''.

Covid-19 și vaccinurile



Vaccinului Sputnik V, unul din trei vaccinuri dezvoltate în Rusia a fost primul omologat în lume în august anul trecut și aprobat între timp în 56 de ţări.

Cu toate acestea, campania de vaccinare se lovește de o doză mare de neîncrede a populației în Rusia. Potrivit unui sondaj publicat la începutul lui martie de centrul independent Levada, aproape două treimi dintre ruşi estimează că COVID-19 este o '„armă biologică'' creată de om, iar 62% dintre persoanele chestionate nu sunt dispuse să se vaccineze.