Covid-19: R. Moldova nu se regăsește încă pe „lista verde” a țărilor terțe, actualizată de România

Aeroportul internațional Otopeni de lângă București, iunie 2020.

R. Moldova nu se regăsește încă pe lista țărilor, ai căror cetățeni nu trebuie să facă 14 zile de carantină/auto-izolare, la intrarea în România. Luni, la București, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a dat publicității lista actualizată a țărilor, pentru ai căror cetățeni nu se mai recomandă carantina la intrarea în România: este vorba de 32 de state din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European și 12 țări terțe, din afara spațiului UE.

Cu aceste țări se reiau de marți, 7 iulie și legăturile aeriene suspendate până acum.

În urma unei decizii a Curții Constituționale de săptămâna trecută, carantina – pentru moment – sau autoizolarea nu mai pot fi impuse, fiind numai recomandări. Guvernul de la București a înaintat însă un proiect de lege, în regim de urgență, care sa-i permită din nou impunerea de restricții sanitare menite să limiteze răspândirea pandemiei de coronavirus.

Mai multe: romania.europalibera.org

Pe această lista „verde” se află: Bulgaria, Monaco, Croația, Marea Britanie, Cehia,Polonia, Austria, Islanda, Elveția, Spania, Franța, Belgia, Germania, Slovenia, Danemarca, Țările de jos. Italia, Norvegia, Slovacia, Irlanda, Lichtenstein, Grecia, Cipru, Finlanda, Malta, Lituania, Ungaria, Estonia, Letonia, Andorra, Insulele, Vatican

Aceleași măsuri sunt valabile si pentru: Canada, Maroc, Algeria, Australia, Rwanda, Uruguay, Japonia, Coreea de sud, Georgia, Noua Zeelandă, Tunisia, Thailanda.

Este lisa țărilor terțe agreată de miniștrii de externe ai UE, pe care nu se regăsesc, pentru moment, nici Statele Unite, Rusia sau Brazilia dar nici Marea Britanie.