În Statele Unite intră vineri noapte în vigoare interdicția de intrare în țară a cetățenilor străini care au călătorit în cele 24 de țări europene din spațiul Schengen, spațiu al liberei circulații (de mult restricționată din cauza epidemiei de coronavirus). Este o interdicție de 30 de zile, criticată deja de capitalele europene dar și de adversarii președintelui american Donald Trump, aflat în plina campanie electorală, drept una mai degrabă politică decât motivată sanitar. Asta pentru că Marea Britanie este exceptată, în pofida faptului că și acolo sunt multe cazuri de contaminare.
În Cehia s-a decretat de joi, 12 martie, stare de urgență. Slovacia a făcut la fel: de vineri la miezul nopții este limitată drastic intrarea străinilor în țara dar și ieșirea cetățenilor lor spre țările considerate periculoase din cauza numărului de cazuri de coronavirus. Dar lista țărilor care sunt „focare de coronavirus” variază, de la guvern la guvern ceea ce creează imens de multă nesiguranță într-o Europă care se obișnuise cu călătoriile fără graniță.
Premierul Bulgariei vrea de asemeni să ceară vineri Parlamentului să decreteze starea de urgență pentru a limita răspândirea epidemiei de coronavirs. Vrea să închidă grădinițele, școlile și universitățile. De asemeni să se dea posibilitatea de a-i pedepsi pe cei care nu respectă carantina sau alte decizii drastice luate de autoritățile sanitare. Joi, Bulgaria înregistrase 23 de cazuri de coronavirus, de trei ori mai multe decât cu numai o zi mai devreme.