La București, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat că primele doze din vaccinul produs de Moderna vor sosi în România în următoarele zile. Serul produs de compania americană a fost certificat miercuri pentru folosire în Uniunea Europeană.
Oficialul a arătat că va rămâne la latitudinea medicilor dacă vor folosi vaccinul Pfizer sau Moderna, dar este exclus combinarea celor două.
“Vorbim în primul rând despre asemănări și despre mici deosebiri. La asemănări, ambele vaccinuri sunt vaccinuri sigure care au fost aprobate de Comisia Europeană, sunt vaccinuri care au fost distribuite către toate statele membre și primim exact aceleași vaccinuri și în România. Pe de altă parte există și mici deosebiri tehnice. Indicația pentru un vaccin sau altul o va face mereu medicul, la locul de vaccinare, medicul cunoscând foarte bine detaliile”, a explicat Andrei Baciu, într-o emisiune la B1TV, citat de hotnews.ro.
Alegerea între vaccinul Moderna și vaccinul Pfizer reprezintă o problemă medicală care va ține cont de perioada necesară efectuării rapelului.
Dacă în alte țări s-a ales chiar întârzierea administrării celei de-a doua doză pentru a crește numărul de persoane vaccinate, România alege să respecte rapelul.
“Este exclus să fie combinate cele două doze. Tocmai acesta este motivul pentru care se face o programare - se blochează două zile diferite pentru rapel. Se blochează și ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna” , a mai spus Baciu.
Contactat anterior de Europa Liberă, medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, spune că la acest moment România nu ia în calcul opțiunea de a amâna administrarea celei de-a doua doze.
Mai multe: romania.europalibera.org
România se apropie de un ritm de 20.000 de vaccinări pe zi, promis de coordonatorul campaniei de vaccinare. Aproape 18.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore în România, astfel că numărul total a depășit 76.000, datelor furnizate de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea (CNCAV).
În topul țărilor europene în funcție de numărul de vaccinați la 100 de oameni, România se afla ieri pe locul 9, înaintea unor țări precum Spania, Ungaria, Cehia, Austria sau Franța, relatează sit-ul PressOne, citând mediile locale.