Covid-19: și în România, bisericile rămân închise de Înviere pentru enoriași

Ministrul român de interne, Marcel Vela, 15 aprilie 2020.

După numai o zi, ministrul român de Interne Marcel Vela a revenit miercuri asupra acordului încheiat de ministerul său cu Biserica Ortodoxă privind distribuirea paștilor și a luminii sfinte, după declarațiile critice ale președintelui Klaus Iohannis.

### Vezi și... ### Coronavirus: în România, poliția va ajuta la împărțirea luminii în noaptea de Înviere

Live blog : romania.europalibera.org

Potrivit noului acord încheiat între Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Biserica Ortodoxă Română (BOR), credincioșii nu pot participa la slujbe nici în biserici și nici în afara lor. Paștile (pâinea sfințită) și Lumina Sfântă vor fi împărțite doar de clerici și de voluntarii din parohie, fără polițiști, așa cum era în acordul anterior, iar credincioșii le vor primi din pragul casei sau de la fereastră, fără ca oamenii să iasă în stradă.

Doar în spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele MAI, care vor fi în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.​

În rest, cadrele MAI se vor ocupa cu menținerea ordinii publice și cu respectarea restricțiilor impuse prin ordonanțele militare.