Cozi la unele secții ca „dovadă de responsabilitate”. Moldovenii cu cetățenie română votează la europarlamentare

Coadă de câteva zeci de metri în fața Liceului Gheorghe Asachi din capitala R. Moldova, Chișinău

Peste 31 de mii de moldoveni cu pașapoarte românești au votat în 7 ore de la deschiderea secțiilor de vot pentru alegerile pentru Parlamentul European, arată datele Autorității Electorale Permanente de la București.

Este cel mai mare număr de alegători peste hotarele României. Pe locul doi se află Italia și Germania cu peste 10 mii de alegători, Spania și Marea Britanie cu câte 9 mii de alegători români.

În primele ore de lucru, la unele secții de votare din capitala Republicii Moldova s-au format cozi de moldoveni cu pașapoarte românești, doritori de a vota la alegerile pentru Parlamentul European. Ambasada României spune că asta este o „dovadă de responsabilitate și spirit civic”.

O coadă lungă de câteva zeci de metri s-a format în fața Liceului Teoretic Gheorghe Asachi din capitală.

Autoritățile române au deschis acolo trei secții de votare.

Într-o postare pe Facebook, ambasada României în R. Moldova scrie: „Pe acest mal al Prutului (...) cetățenii români cu drept de vot s-au prezentat la urne încă de la deschiderea secțiilor de votare pentru a-și alege reprezentanții in Parlamentul European”.

În dimineața zilei de 9 iunie, la Chișinău a votat și ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.

Oficialul a subliniat că a votat „pentru o Românie puternică într-o Europă cu pace și prosperitate”, dar și pentru un viitor european al Republicii Moldova.

În total, în R. Moldova vor a fi deschise 52 de secții de vot. Cele mai multe, 13 la număr, vor fi la Chișinău. La Bălți vor fi deschise două și în alte 37 de localități, câte o secție.

Ambasada României la Chișinău a spus că a deschis 28 de secții de votare în centrul țării (13 secții în Chișinău), 17 secții - în zona de nord și 7 secții - în sudul R. Moldova.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te