Cozi la unele secții de votare din diaspora

Cetățenii moldovenii din România își așteaptă rândul pentru a vota la o secție din centrul vechi din București.

Cetățenii R. Moldova au făcut cozi la unele secții de votare din străinătate pentru a-și exercita dreptul la vot la alegerile prezidențiale și/sau referendumul despre aderarea la Uniunea Europeană. În Rusia și Franța sunt cele mai aglomerate secții de votare din diaspora.

Către ora 13:30, în diaspora au votat peste 85.000 de moldoveni. Cele mai aglomerate secții de votare din străinătate sunt în Franța, Rusia, România, Grecia, Italia și Turcia, a informat ministerul moldovean de Externe.

Publicul Europei Libere Moldova ne-a trimis la redacție o colecție de imagini de le secțiile de votare din străinătate.

La ora 12:00, rânduri de peste 100 de persoane se înregistrează la trei secții, la cele două secții de la Ambasada R. Moldova la Moscova și la secția Villeneuve- Saint-Georges din Franța.

Anul acesta, din cauza „riscurilor de securitate”, autoritățile de la Chișinău au deschis pentru moldovenii din Rusia doar două secții de votare, ambele în incinta Ambasadei R. Moldova la Moscova.

Rândul de la secțiile de votare din Moscova.

Rânduri între 50 și 100 de persoane se atestă la Atena, Modena, secția consulară din București și cea nr. 3, Galați, Sibiu, Timișoara și Istanbul.

Secția de votare din Stuttgart, Germania.

Datele CEC arată că peste 21 de mii de cetățeni moldoveni s-au înregistrat prealabil în acest an pentru a vota în afara R. Moldova la scrutinele din 20 octombrie, cei mai mulți în Rusia, Italia și Germania.

Pentru moldovenii din străinătate, anul acesta vor fi deschise 231 de secții în 37 de țări, adică aproximativ 10% din numărul total. Dintre acestea, trei secții vor procesa buletinele de vot trimise de alegători prin poștă.

Peste hotare, cele mai multe secții vor fi în Italia – 60, în Germania – 26, în Franța – 20 și în Marea Britanie – 17 secții de votare. În România vor fi deschise 16 secții de votare, același număr ca în Statele Unite.

Coadă la o secție de votare din Parma, Italia

Cetățenii moldoveni aflați în străinătate pot vota la orice secție de votare, indiferent de statutul lor pe teritoriul țării gazdă. Cei aflați în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda au avut posibilitatea, în premieră, să voteze prin corespondență, înregistrându-se prealabil pentru a primi prin poștă buletinele de vot.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te