Cresc temerile că Rusia va recuceri Kupiansk, un oraș ucrainean eliberat în septembrie

Un locuitor din Kupiansk își încarcă în mașină bunurile pe care le-a mai recuperat din casa distrusă de bombardamentele rusești, pe 13 februarie. Orașul este situat în regiunea Harkov din estul Ucrainei. Acolo localnicii se tem de o nouă ofensivă și ocupație rusească.

Într-o stație de autobuz situată vizavi de biserica ortodoxă cu domuri aurii, Halina (care nu a vrut să-și spună numele de familie), în vârstă de 62 de ani, cu două sacoșe mari de cumpărături, așteaptă o cursă de transport pentru pasageri.

„Am locuit aici în timpul ocupației rusești”, a spus ea temătoare. „Dar mi-e teamă de un alt atac. Mă duc la Harkov. Fiica mea este acolo. Vreau să rămân acolo pentru a fi în siguranță”.

În orașul Kupiansk în care locuiau 30 de mii de oameni, tancurile duduie acum pe șosele, în timp ce soldați înarmați până-n dinți inspectează fiecare vehicul care intră și iese din peisajul devastat de război.

Mașinile arse, podurile distruse și clădirile distruse amintesc de prețul greu plătit de această comunitate pentru a determina forțele de ocupație rusești să plece anul trecut.

Mulți dintre locuitorii rămași, cum ar fi Mișa, care are 86 de ani, sunt fie vârstnici, fie săraci, fie rămân să aibă grijă de rude.

Economia locală este la pământ, iar locuitorii se bazează pe mesele calde oferite de voluntari.

Întrucât magazinele acceptă doar numerar, oamenii trebuie să stea la coadă la unul dintre cele două bancomate funcționale.

Unul dintre cei care așteaptă este un ofițer vamal în vârstă de 47 de ani, Oleksandr Timoșenko, care spune că nu este îngrijorat de o ofensivă rusă. „Am vorbit cu militarii și mi-au spus: Nu vă faceți griji în privința asta. Situația este sub control".

Steaguri ucrainene albastre și galbene flutură acum în Kupiansk, după ce au fost interzise anul trecut, sub ocupația rusă. Localnicii spun că au fost forțați să picteze podurile în culorile roșu, alb și albastru ale steagului rusesc. De atunci, acestea au fost vopsite în albastru și galben.

Oleksandr Timoșenko își amintește de restricțiile de pe vremea când rușii controlau orașul. „Erau puncte de control rusești peste tot. Nu te lăsau să părăsești orașul, dar civilii erau cruțați”, a spus el.

Locuitorii din Kupyansk au fost martorii unor lupte crâncene. Orașul a fost capturat de forțele rusești în primele luni ale vastei operațiuni de invadare a Ucrainei. Kupiansk a fost eliberat în septembrie, în timpul unei contraofensive majore a forțelor ucrainene.

Tamara Skliarova, o localnică în vârstă de 70 de ani, a rămas în oraș pe tot parcursul evenimentelor. Clădirea în care locuiește a fost bombardată, iar scările către etajul superior sunt acum blocate de moloz.

Civilii și soldații fac cumpărături într-o piață în aer liber din Kupiansk, pe 13 februarie.

Olha, în vârstă de 62 de ani, care a refuzat să își dea numele de familie, vrea, de asemenea, să părăsească orașul, dar este nevoită să rămână și să aibă grijă de fiul ei cu handicap, în vârstă de 37 de ani. De asemenea, nu au unde să se ducă, a adăugat ea.

„Sunt explozii în fiecare zi, așa că ne este foarte frică”, a spus ea. „Trebuie să ne ascundem în pivniță. Toată lumea vorbește despre un nou atac rusesc”.

Pictură murală pe un zid plin de schije pe care scrie: „Vom face ca iubire să fie tot mai multă în lume. Și pentru asta, vom învinge!”

Forțele rusești și-au intensificat bombardamentele asupra orașului ucrainean Kupiansk, devastat de lupte și teama că acesta ar putea fi recucerit e tot mai mare. Orașul devastat de război se află la doar 15 kilometri de linia frontului, unde forțele Moscovei sunt angajate în lupte.