Cresc șansele ca Statele Unite să revină în acordul nuclear internațional cu Iranul

Semnarea acordului nuclear internațional cu Iranul, Viena 14 iulie 2015.

Statele Unite au salutat joi anunţul privind organizarea unei reuniuni a ţărilor membre ale acordului nuclear iranian, afirmând că sunt pregătite pentru măsuri reciproce în relaţia cu Iranul cu scopul de a reveni în cadrul acestui tratat.

„Acesta este un pas pozitiv", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

UE va organiza vineri prin videoconferinţă o reuniune a Comisiei mixte privind acordul nuclear iranian pentru a „discuta perspectiva unei posibile reveniri a Statelor Unite'' în acord, a anunţat joi şeful diplomaţiei europene.

Tratatul nuclear din 2015 a fost semnat de cele cinci țări membre permanente ale Consiliului de Securitate, plus Germania și de Iran. Scopul acordului este de a limita și controla strict programul nuclear Iranian în schimbul unei ridicări treptate a sancțiunilor internaționale impuse Iranului. Administrația Trump a scos ânsă unilateral Statele Unite din acest acord în 2018 și a reimpus sancțiuni dure. Tentativele administrației Biden de a relua dialogul cu Teheranul au eșuat pentru moment.

"Suntem gata să ne întoarcem (în cadrul acordului din 2015) respectându-ne deplin angajamentele..dacă Iranul va face acelaşi lucru", a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat. America cere însă ca Iranul să revină înainte de aceasta la respectarea cu strictețe a limitărilor impuse prin acord programului său nuclear, limitări pe care treptat nu le-a mai respectat cu începere din 2018.

Autorităţile iraniene au respins o propunere de întâlnire directă cu partea americană în cadrul acestei Comisii mixte. Prin urmare, Washingtonul nu va participa la şedinţa de vineri ce va fi organizată prin videoconferinţă.