Creștin-democrații aflați în opoziție au obținut 28,5% din voturi, arată un exit poll al televiziunii publice ZDF.
Partidul de extremă dreapta AfD s-a clasat al doilea, cu aproximativ 20%. Acesta este cel mai bun rezultat din istoria partidului.
Alice Weidel și Tino Chrupalla, cei doi lideri ai partidului german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), se îmbrățișează la apariția primelor exit-poll-uri.
Pe locul al treilea s-au clasat social-democrații aflați la guvernare, SPD, cu 16,5%. Acesta este cel mai slab rezultat din istoria partidului.
Verzii, un alt partid aflat la guvernare, au obținut 12%, potrivit sondajului la ieșirea de la urne al ZDF. Al treilea partid al fostei coaliții de guvernământ, liber-democrații, FDP, s-a menținut în jurul pragului de 5% necesar pentru a intra în parlament.
Un avânt târziu în campanie i-a adus partidul de extremă stânga, Die Linke, 9% din voturi, iar un alt partid de pe același segment, BSW, condus de Sahra Wagenknecht, a reușit și el să treacă pragul cu 5%.
Deutsche Welle a scris că prezența la vot a atins un nivel record de 84%.
Posibile coaliții
Rezultatele pregătesc terenul pentru negocieri de coaliție prelungite și probabil vor duce la formarea unei alianțe tripartite, ca cea în frunte cu social-democratul Olaf Scholz, care s-a destrămat în noiembrie, ducând la anticipatele de acum, observă Reuters.
Poate reintra la guvernare unul sau chiar două din cele trei partide ale nepopularei coaliției vechi, inclusiv social-democrați.
În vârstă de 69 de ani, creștin-democratul Friedrich Merz care urmează să conducă negocierile nu are experiență guvernamentală anterioară, dar a promis că va oferi o conducere mai fermă decât Scholz și că va colabora mai strâns cu aliații-cheie ai Germaniei, readucând țara în centrul politicii europene.
Liderul creștin-democraților germani, Friedrich Merz, stânge mâna unei alegătoare înainte să voteze în alegerile parlamentare germane, la o secție din Arnsberg, 23 februarie 2025
Ar fi teoretic posibilă o coaliție a creștin-democraților lui Merz și cu verzii, dar este mai puțin plauzibilă din cauza divergențelor lor în politica internă.
Oricum, niciunul din partidele mainstream nu vor vreo alianță cu AfD-ul.
Având în vedere afilierea acestui partid cu neo-naziști, partidele mainstream au spus că se pot uni pentru a forma un „firewall” (zid de protecție) cu scopul menținerii extremiștilor în afara guvernării.
Îngrijorări și planuri
Campania a scos la iveală îngrijorări ale germanilor cu privire la nivelul de trai și scumpirea vieții, cu numai 27% dintre ei considerând că situația lor se îmbunătățește.
De asemenea, atitudinile față de migrație s-au înăsprit, iar opinia publică germană s-a îndepărtat de vechea atitudine din timpul crizei migranților de acum un deceniu, că refugiații sunt bineveniți.
Noua administrație americană, inclusiv vicepreședintele JD Vance și miliardarul Elon Musk, a intervenit în campania germană, pronunțându-se în favoarea taberei anti-imigranți, reprezentată de AfD. Dar rezultatele arată că pariul nu a funcționat.
Merz este un pro-european convins și adept ale unei relații transatlantice strânse. El crede că UE trebuie să fie strâns unită pentru a putea trata cu încredere cu președintele american, Donald Trump, care a amenințat blocul comunitar cu un război comercial.
La aflarea rezultatelor alegerilor, liderul creștin democraților germani a spus că prioritatea sa este să întărească unitatea Europei pentru a contracara atât interferențe din Statele Unite, cât și amestecul Rusiei.
„Intervențiile de la Washington nu au fost mai puțin dramatice și în definitiv revoltătoare decât cele pe care le-am văzut din partea Moscovei”, a spus Merz într-o referință la sprijinul dat extremei drepte germane de Elon Musk.
În ceea ce privește sprijinirea Ucrainei, liderul conservator german a semnalat clar în timpul campaniei că va vrea să facă mai mult decât social-democratul Scholz și că va livra Ucrainei inclusiv rachete cu rază de acțiune lungă. Iar aceste livrări trebuie să aibă loc „într-un cadrul european coordonat”.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te