Întru-un comentariu pentru Cotidianul.md, jurnalistul Alex Cozer observă că Republica Moldova e una dintre țările care face cele mai puține teste din Europa pentru Covid-19.
Your browser doesn’t support HTML5
S-a văzut că ori de câte ori se fac un pic mai multe teste, numărul cazurilor pozitive crește exponențial. Sâmbătă, când au fost prelevate 631 de probe, au existat 161 de cazuri pozitive. În mod inexplicabil duminică s-au efectuat de două ori mai puține, 349, iar numărul cazurilor depistate pozitiv a scăzut la 112. Republica Moldova e una dintre puținele țări care nu oferă date exacte despre numărul total de teste efectuate până acum, dar din ce se estimează, s-au efectuat sub 4 mii.
Portalul de limba rusă Newsmaker.md scrie că produsele ușor alterabile din cadrul depozitelor instituțiilor de educație timpurie din Chișinău vor fi transmise copiilor din familii social-vulnerabile. Șeful Direcției educație din cadrul Primăriei Chișinău, Andrei Pavaloi, a precizat că autoritățile municipale au început să transmită alimentele respective de săptămâna trecută. Tot Newsmaker.md publică informații detaliate despre ritmul infectării cu virusul COVID-19 și precizează, cu trimitere la date ale Ministerului Sănătății, că unele persoane sunt infectate cu noul coronavirus fără ca să cunoască acest lucru. Ieșind afară, ele infectează cel puțin trei persoane timp de o săptămână, care vor infecta încă nouă, iar acestea încă 27 de persoane.
Media-azi.md face trimitere la un nou sondaj al companiei Date Inteligente care a rată că numărul cetățenilor care se informează din comunicatele Ministerului Sănătății despre evoluția pandemiei de Covid-19 a crescut de aproape trei ori în comparație cu studiul precedent, din luna martie.
Potrivit Barometrului electoral din 2020, circa 50% din cetățeni consultă informațiile autorității publice. Potrivit sondajului, comunicatele ministerului sunt aproape la fel de populare ca rețelele de socializare (52%) și site-urile de știri (54%). Ultimele au înregistrat o creștere de 14% în preferințele cetățenilor, comparativ cu datele ultimului studiu. Televiziunea rămâne sursa primară de informare pentru 82% din respondenți și se menține în top la capitolul încredere.
Irina Papuc scrie pentru Sănătateinfo.md că numărul lucrătorilor medicali în scădere cu fiecare an face simțită mai acut, în plină pandemie, lipsa de medici și personal medical cu studii medii. Și dacă unele spitale pot fi improvizate temporar, așa cum este cazul Centrului Covid-19 de la Moldexpo, medicii sunt cel mai greu de găsit. Săptămâna trecută, autoritățile au cerut Universității de Medicină să permită implicarea studenților și rezidenților în lupta sistemului cu noul tip de coronavirus. Astfel, în laboratorul Centrului Covid-19 de la Moldexpo activează 5 rezidenți, alți 11 studenți vor activa ca operatori la Registratura Centrului COVID-19 Chișinău, în Serviciul de Urgență fac voluntariat 70 de studenți și rezidenți, iar 14 studenți și rezidenți se implică la Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică.
Săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” scrie că fostul guvernator Dorin Drăguțanu și șeful de direcție de la Banca Națională, Ion Ropot, au fost eliberați din izolator și plasați în arest la domiciliu. Decizia a fost luată luni, 6 aprilie, de către Curtea de Apel Chișinău, în urma unor recursuri depuse de avocați în acest sens. Procuratura Anticorupție a desfășurat la 5 martie o serie de acțiuni de urmărire penală la sediul Băncii Naționale a Moldovei. Acțiunile procesual-penale au avut loc în contextul investigării dosarului privind frauda bancară și s-au soldat cu reținerea unui actual și fost viceguvernator, Ion Sturzu și respectiv Emma Tabîrță, precum și a unui șef de direcție de la BNM, dar și a lui Dorin Drăguțanu. Aceștia sunt bănuți de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.