Creșterea rapidă a numărului de noi infectări cu Covid pune în pericol meciurile Euro 2020 de la Sankt Petersburg

SOCCER-EURO/RUSSIA-DRONES

Ministrul muncii din Rusia a declarat că angajații care nu se vaccinează împotriva Covid-19, în regiunile unde vaccinarea este acum obligatorie, ar putea fi obligați să-și ia concediu fără plată.

Anunțul a fost făcut duminică de ministrul Anton Kotiakov, pe un canal guvernamental de pe Telegram.

Moscova, Sankt Petersburg și alte orașe din Rusia, confruntate cu o creștere rapidă a numărului de noi contaminări cu coronavirus dar și cu reticența rușilor de a se vaccina, au impus diverse restricții pentru a reduce răspândirea pandemiei. La Moscova, toți angajații din domeniul serviciilor trebuie să se vaccineze până pe 15 august.

Noul val de infecții a lovit în special Moscova, unde duminică s-au înregistrat 8.305 noi cazuri în 24 de ore, ușoară scădere față de ziua precedentă iar o creștere remarcabilă față de duminică, acum două săptămâni, când se înregistrau în jur de 3 mii de noi cazuri.

Primarul capitelei susține că aproape 90% din noile cazuri sunt varianta Delta, numai mai agresivă și contagioasă.

### Vezi și... ### Liderii lumii avertizează împotriva variantei Delta a noului coronavirus

Printre evenimentele publice majore care ar putea fi afectate de noile restricții sanitare ar putea fi și turneul de fotbal Euro 2020. Unele meciuri se joacă la Sankt Petersburg, unde s-au înregistrat peste 1.000 de cazuri noi pentru prima dată de la sfârșitul lunii februarie. La Sankt Petersburg sunt programate șapte meciuri din campionat, inclusiv un sfert de finală.

Rușii se pot vaccina din decembrie, cu toate acestea doar 19,5 milioane dintr-o populație de aproximativ 146 de milioane au primit cel puțin o doză de vaccin, potrivit site-ului web Gogov, care strânge cifrele oficiale legate de Covid de la autoritățile regionale și din mass-media.

La Moscova, doar 1,5 milioane din aproximativ 12 milioane de locuitori au fost complet vaccinați.

### Vezi și... ### Rusia a introdus forme ale vaccinării obligatorii împotriva COVID-19, dar nu este singura

Potrivit unui sondaj independent recent, 60% dintre ruși spun că nu intenționează să se vaccineze.

Rusia, cu aproape 130 de mii de decese provocate de Covid, este cea mai afectată țară din Europa. Iar acesta este bilanțul guvernului, care nu contabilizează decât decesele care sunt direct provocate de noul coronavirus. Agenția națională de statistică, Rosstat a contabilizat cel puțin 270 de mii de decese, de la izbucnirea pandemiei.