Crime de război: căutarea dovezilor în Ucraina și care este cel mai cumplit site de pe internet

Blocuri bombardate în Mariupol.

Le Monde pune astăzi mare în prima pagină: Crime de război: căutarea dovezilor în Ucraina.

Ucraina, țările occidentale și o serie de ONG-uri strâng acum dovezi pentru a aduce Rusia în fața Curții Penale Internaționale.

În fiecare zi, acuzațiile de încălcare a regulilor războiului vizează armata rusă, cufundată în acte de crime în masă. Încă de la primele ore ale conflictului, pe 24 februarie, zeci de experți au început să analizeze videoclipurile postate pe internet pentru a încerca să descopere posibile crime comise de forțele ruse.

Și, foarte repede, ONG-uri, inclusiv Human Rights Watch (HRW) și Amnesty International, au denunțat folosirea munițiilor cu dispersie: dispozitive care arată ca un container umplut cu mini-bombe explozive, pe care le eliberează și le împrăștie pe suprafețe mari când ajung la sol.

De altfel, Curtea penală internațională a deschis deja o investigație în legătură cu situația din Ucraina.

Juristul franco-britanic Philippe Sands afirmă, la rândul său, în Le Monde: «Putin trebuie să fie inculpat». El consideră însă că un tribunal special ar fi mai potrivit decât Curtea Penală Internațională (CPI) pentru a-l judeca pe șeful de la Kremlin.

Același Le Monde mai scrie și despre amărăciunea ortodocșilor ucraineni, care cer acum o ruptură definitivă de Rusia.

### Vezi și... ### Crimele de război: cazul Ucrainei
Musafiri din vecini la Kiev

Mateusz Morawiecki, Petr Fiala și Janez Janša se află astăzi în Ucraina. Premierii Cehiei, Poloniei si Sloveniei au ajuns la Kiev pentru o întâlnire față în față cu Zelenski.

Washington Post precizează că cei trei au călătorit cu trenul și că Joe Biden, la rândul său, se pregătește să se deplaseze săptămâna viitoare a Bruxelles, pentru a se consulta cu lideri UE și NATO.

În acest timp, însă, se arată că nu toată lumea caută să o rupă cu Putin. Astfel, autoritarul premier indian Narendra Modi nu doar că refuză să condamne războiul din Ucraina, dar negociază acum cu Rusia pentru a cumpăra petrol.

China, de asemenea continuă pe aceeași poziție ambiguă, în vreme ce Taiwanul se teme că ar putea deveni Ucraina Chinei, cum o rezumă Le Monde.

### Vezi și... ### Între Ucraina și Taiwan | China, colacul de salvare al Rusiei?

BBC, în acest timp, citează un consilier al lui Zelenski, care spune că războiul ar trebui să se încheie în luna mai, deoarece în acel moment Rusia își va fi epuizat toate resursele, lucru confirmat de ministerul britanic al apărării.

Ministerul britanic al apărării mai spune și că Rusia pare să-l fi înlocuit pe primarul orașului Melitopol, răpit de militari ruși vinerea trecută, cu un om al său.

Rămânând la victime: Pierre Zakrzewski, un cameraman pentru Fox News, a murit luni împreună cu o colegă ucraineană, Oleksandra Kuvșinova, în vreme ce transmiteau din marginea Kievului, cum cum tocmai a anunțat-o Fox News.

Washington Post, în acest timp, și-a suprimat paywall-ul în Rusia și Ucraina, oferind cititorilor de acolo un acces digital nelimitat pentru a citi toate știrile, mai ales cele despre războiul din Ucraina. Washington Post a scris, pentru ucraineni și ruși: «crede în misiunea presei libere și, ca atare, ne angajăm să ajutăm la informarea celor din țările afectate de război și unde democrația este afectată».

De altfel, constată același Washington Post, dacă înainte mai era loc pentru fidelități naționale și culturale hibride și mixte, vremea aceea s-a dus: Rusia a pierdut Ucraina pentru totdeauna.

Războiul e însă departe de a se încheia

Zelenski în acest timp s-a adresat militarilor ruși, cerându-le să se predea și să înceteze “rușinea” de a lua parte la asemenea crime. Vorbind în parte în rusă, el a spus că războiul a devenit “un coșmar” pentru Rusia, care a pierdut deja mai mulți oameni în Ucraina decât în ambele războaie din Cecenia împreună.

Putem spera însă că întâlnirile dintre demnitari ruși și ucraineni vor avea un rezultat? „O a patra rundă de discuții a început pe 14 martie, dar ambele părți au decis să ia o pauză și să reia a doua zi”, precizează site-ul de știri Obozrevatel.

Până acum, nu a rezultat nimic concret din negocieri. Cu toate acestea, „președintele Zelenski a observat că, pentru prima dată, Kievul a primit semnale pozitive de la Moscova. Se vorbește despre posibilitatea unei întâlniri personale între liderii celor două țări, întâlnire pe care Putin o refuză de doi ani.”

Zelenski renunță la NATO

Pe de altă parte, președintele ucrainean pare să fi recunoscut că țara sa nu va intra niciodată în Alianța Atlantică, care nu mai este câtuși de puțin bine văzută în presa ucraineană în ultima vreme. „Este clar că Ucraina nu va fi membră a NATO”, a spus el în timpul unei intervenții video în fața liderilor țărilor care participă la Joint Expeditionary Force, creată la inițiativa Regatului Unit în 2014. „Înțelegem asta. Ani de zile, am așteptat în fața ușii deschise, fără să putem intra, și da, e adevărat, asta trebuie recunoscut și acceptat. Sunt mulțumit că oamenii noștri încep să înțeleagă acest lucru și învață să se bazeze pe ei înșiși și pe partenerii care ne ajută.”

Dar Volodimir Zelenski deplânge:

Unii membri ai Alianței sunt pur și simplu hipnotizați de agresiunea Federației Ruse și îngrijorați de posibila declanșare a celui de-al Treilea Război Mondial dacă interzic zborurile deasupra Ucrainei.”

Acest apel pentru înființarea unei zone de excludere a zborurilor deasupra țării este un laitmotiv în discursurile oficiale ale lui Zelenski, precum și în analizele comentatorilor ucraineni.

### Vezi și... ### Președintele ucrainean se va adresa din nou Congresului american miercuri
Cel mai cumplit site de pe internet

Cel mai cumplit site de pe internet nu se află pe dark web, ci este bine-numitul nuclearsecrecy.com, accesibil oricui.

Nukemap” vă permite să alegeți dimensiunea unei bombe nucleare, să o aruncați oriunde în lume și să vedeți amploarea posibilei distrugeri. Înfigeți un ac lângă Kiev și veți descoperi plauzibilitatea ca invazia rusească a Ucrainei să devină nucleară.

Nu din pricina uriașelor devastări produse de un astfel de dispozitiv, ci din șocul pe care îl resimțim când descoperim cât de limitate ar putea fi pagubele în anumite scenarii.

M-am jucat un pic în această dimineață, aruncând bombe ici și colo și trebuie să întrerup această revistă a presei pentru a-mi reveni din tulburare. Rusia are 2.000 de asemenea arme nucleare, cu o putere dinadins mult mai redusă decât bomba de la Hiroșima, susceptibile de a fi folosite pe câmpul de luptă.

### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 21