Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, crede că invazia Rusiei în Ucraina ar putea schimba lumea. Acest război în Ucraina se poartă lângă flancul estic al NATO, al Uniunii Europene și linia războiului ruso-ucrainean, nu neapărat militar, ci politic și diplomatic este legată, într-o formă sau alta, inclusiv de Republica Moldova.
Iată principalele idei ale dialogulului dintre Valentina Ursu și Cristian Diaconescu:
- „Nu există diplomație și dialog politic în condițiile în care armata face legea în teren și oameni nevinovați își pierd viața în fiecare zi”
- „De foarte multe ori, din păcate, problema transnistreană a fost trecută foarte jos pe agenda interesului chiar european”
- „Din punctul de vedere al onorabilități, Republica Moldova este într-o zonă extrem de semnificativă și importantă, în acest moment”
- „România trebuie să facă tot ceea ce îi stă în putință pentru Republica Moldova”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Organizația Națiunilor Unite avertizează că 9 din 10 ucraineni ar putea ajunge în sărăcie, dacă invazia militară rusă din Ucraina se va transforma într-un conflict prelungit, iar săptămâna viitoare va fi o lună de la izbucnirea acestui război. Cine, cum și când poate aduce pacea în această regiune?
Cristian Diaconescu: „E o întrebare foarte complicată, contextul extrem de complicat și foarte agresiv este unul care, se pare, va dura. Sunt puține argumente în acest moment în ceea ce privește convingerea într-o formă sau alta a Federației Ruse să înceteze acțiunile militare. Nu există negocieri, există doar întâlniri în care Putin își prezintă pozițiile, care de regulă sunt maximale și, din această perspectivă, pacea, chiar dacă este pe buzele tuturor, este înțeleasă diferit în lumea occidentală, la nivelul comunității internaționale față de abordările pe care le are Moscova în acest moment. Deci este necesar, în primul rând, să se oprească acțiunile militare. Nu există diplomație și dialog politic în condițiile în care armata face legea în teren și oameni nevinovați își pierd viața în fiecare zi. În egală măsură însă este extrem de important faptul că se desfășoară un tip de negociere/intermediere, practic toate statele și cei care reprezintă comunitatea internațională sunt implicați în acest moment în dialog atât cu diverse nivele de decizie din Federația Rusă, cât și din Ucraina. În ce măsură această situație își va găsi o finalitate pozitivă mai rapid, sigur ne dorim cu toții, dar, deocamdată, la întrebarea Dvs. este foarte greu a se face o predicție. Evident, oamenii suferă și din cauza războiului, dar și din cauza unei situații economice care poate deveni extrem de complicată. Practic, Federația Rusă și Ucraina erau principalii exportatori de grâu, de cereale din această lume. Evident că impactul războiului va afecta foarte serios capacitatea de producție pentru aceste state.”
Europa Liberă: Cel mai probabil, liderul de la Kremlin vrea o victorie pentru a-și crea un avantaj în negocierile care oricum vor urma?
Cristian Diaconescu: „Sigur că în acest moment premisele de la care a plecat președintele Putin în legătură cu un război rapid, care să genereze o
Faptul că totuși există întâlniri și există dialog reprezintă un semn bun.
modificare fundamentală în ceea ce privește sistemul politic ucrainean și, implicit, deciziile politice, mai ales în ceea ce privește apropierea de NATO și Uniunea Europeană, precum și faptul că statele europene împreună cu americanii nu s-ar fi unit așa cum, de altfel, s-a întâmplat, aceste calcule au fost greșite și, în mod evident, în acest moment, președintele Federației Ruse încearcă să își adapteze strategia, fără a abandona însă dimensiunea militară. Faptul că totuși există întâlniri și există dialog reprezintă un semn bun, așteptări însă foarte mari, cel puțin pe o perioadă scurtă, nu cred că se pot face. Mai mult decât atât, există temerea că, la un moment dat, după ce războiul fierbinte se va opri, va urma o perioadă destul de îndelungată de război rece.”
Europa Liberă: În plină desfășurare a acestui război ruso-ucrainean secretarul de stat american Blinken a vizitat Chișinăul și a vorbit despre un statut special pentru regiunea transnistreană în componența Republicii Moldova. Între timp, într-o rezoluție a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Transnistria este recunoscută drept zonă de ocupație rusă. Ce ar putea să apară nou în soluționarea dosarului transnistrean, pentru că, dacă e să-l citez pe șeful diplomației moldovene Nicu Popescu, dar și pe liderul de la Cotroceni Klaus Iohannis, această decizie a APCE este una politică, adoptată în contextul situației din Ucraina? O decizie politică are greutate, schimbă situația?
Cristian Diaconescu: „O decizie politică are greutate în măsura în care există vectorii necesari să fie implementată, altfel rămâne un exercițiu de comunicare. Ceea ce este important de reținut, este faptul că în contextul crizei ucrainene și, mai ales, în contextul activării în diverse forme a acestor regiuni care se autoproclamă autonome, a conflictelor înghețate, tema transnistreană devine o temă la care sunt atenți toți decidenții, mai ales cei din spațiul european, ca, de altfel, și cei din spațiul euroasiatic, ceea ce este o evoluție bună. De foarte multe ori, din păcate, problema transnistreană a fost trecută foarte jos pe agenda interesului chiar european, dar sigur că nu e foarte clar ce va rezulta de la masa negocierii. În acest moment, toată lumea este atentă însă la Republica Moldova, toată lumea privește cu foarte mare preocupare dezvoltările în zona transnistreană și, mai ales, la Gurile Dunării. Deci, cel puțin din punctul de vedere al atenției comunității internaționale și, implicit, al unei decizii ulterioare, situația de astăzi este mult diferită față de ce s-a întâmplat în trecut.”
### Vezi și... ### Klaus Iohannis la Chișinău: „Pe noi puteți să contați”
Europa Liberă: Dar pentru că Rusia și Ucraina sunt în calitate de mediatori în formatul de negocieri „5+2”, acum când aceste două țări sunt în război, ar exista perspective de soluționare a dosarului transnistrean?
Cristian Diaconescu: „Este foarte greu de făcut o predicție din acest punct de vedere și nu știu dacă în acest context ar fi bine ca dosarul transnistrean să fie finalizat, nu știu dacă în acest context, în care se discută foarte serios de compromisuri majore pentru anii care urmează există liniștea și echilibrul necesar pentru a soluționa dosarul transnistrean. M-aș bucura, desigur, ca acest dosar să fie rezolvat prin respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, așa cum este normal, dar nu am elemente care să fie cât se poate de încurajatoare în legătură cu acest aspect.”
Europa Liberă: Eu am auzit păreri că autoritățile de la Chișinău încă dispun de timp pentru a-și adjudeca o poziție onorabilă în viitoarea nouă construcție a securității europene care, inevitabil, va fi edificată după terminarea acestui război ruso-ucrainean. Ce ar trebui să facă aceste autorități ale Republicii Moldova ca să-și adjudece această poziție onorabilă?
Cristian Diaconescu: „Să-și apere țara. În mod evident, prin gestul extraordinar, primirea refugiaților într-un număr foarte mare comparativ cu populația și întinderea suprafeței Republicii Moldova a reprezentat o decizie care, din punct de vedere politic, a avut o semnificație deosebită în ceea ce privește imaginea Republicii Moldova, a președintei Maia Sandu, a modului în care Republica Moldova a înțeles, după puterile sale, să-i ajute pe cei care se refugiau din calea războiului. Deci, din această perspectivă, aici, Republica Moldova sub aspectul onoarei, așa cum Dvs. ați menționat, a câștigat foarte mult, dar Republica Moldova nu trebuie lăsată singură, pentru că la un moment dat poate fi excedată, pe de o parte, de presiunile securitare, pe de altă parte, de valul migrator. Aici depinde și de modul în care se va desfășura acțiunea militară în Ucraina. Deci, în acest moment, Republica Moldova din punctul de vedere al onorabilității este într-adevăr într-o zonă extrem de semnificativă și importantă.”
Europa Liberă: Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că acum a început calea europeană a Ucrainei. Și Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Credeți că se deschid capitolele de negocieri în scurt timp, va dura mult această procedură?
Cristian Diaconescu: „Nu atât de repede pe cât și-ar dori și Ucraina, și Republica Moldova sau Georgia, parcursul european însă este unul garantat. Sigur, nu se va ajunge la o perioadă maximă de evaluare din partea Executivului European, și anume 18 luni, dar în orice caz peste noapte integrarea nu poate fi considerată sigură, dar, evident, odată ce a crescut exponențial interesul de securitate al comunității europene și euroatlantice, grăbirea procesului de integrare și determinarea partenerilor europeni în apropierea Republicii Moldova vor deveni tot mai evidente.”
### Vezi și... ### Ce a vrut sau ce mai vrea Putin în Ucraina?
Europa Liberă: Pentru că Moscova contestă întreaga structură de securitate creată după căderea comunismului, se sugerează că Europa este în pragul unor schimbări politice majore. Pentru Dvs. e clar care ar putea să fie aceste schimbări majore, se schimbă hotarele cumva?
Cristian Diaconescu: „Nu, nu, în niciun caz! Modificarea prin forță a frontierelor nu se va accepta sub nicio formă, nici Federația Rusă nu va reuși să obțină un precedent din această perspectivă. Ceea ce este însă important este că astăzi din ce în ce mai mult în cancelariile occidentale se consideră că zona de proximitate față de estul Europei, în care se include și Republica Moldova, reprezintă regiuni de foarte mare interes, de mare preocupare. Deci și din punctul de vedere al deciziei politice, economice, investiționale, militare, după părerea mea, această regiune în care se află Republica Moldova, România, în jurul Mării Negre va beneficia de o atenție și de un proces decizional mult mai elaborat decât cel de până acum.”
Europa Liberă: Credeți că Rusia acum are în vizor Republica Moldova sau nu preocupă Kremlinul?
Cristian Diaconescu: „Se află în cercul strategic al preocupărilor Kremlinului Republica Moldova, dar în egală măsură apropierea militară, agresivă de Alianța Nord-Atlantică reprezintă o temă pe care Republica Moldova sigur că o are în vedere. Moscova în egală măsură consideră oportunitățile din această perspectivă, dar, ca în orice zonă de proximitate, situațiile se pot schimba de la o zi la alta. Iată ce se întâmplă în Ucraina nu a fost prevăzut și nu a fost anticipat la magnitudinea și dramatismul acțiunilor militare practic de nimeni din spațiul occidental.”
Europa Liberă: Bucureștiul poate face mai mult acum pentru Republica Moldova? Pentru că despre solidaritate s-a vorbit foarte mult în cadrul întâlnirii pe care a avut-o Maia Sandu cu Klaus Iohannis la Chișinău, ar putea face mai mult România pentru Republica Moldova și ce ar trebui, ce ar putea?
Cristian Diaconescu: „România trebuie să facă tot ceea ce îi stă în putință pentru Republica Moldova, România trebuie să fie alături de Republica Moldova din foarte multe perspective, mai ales în ceea ce privește cooperarea economică, investițională, pentru a asigura acel nivel de încredere în Republica Moldova. Totodată, România trebuie să facă mult în capitalele europene și la Washington în sensul de a clarifica și a duce foarte sus pe agenda acestor state partenere ale României în NATO și în Uniunea Europeană tema Republicii Moldova, pentru că nu poate exista securitate la frontiera Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene fără stabilitate și predictibilitate în ceea ce privește securitatea Republicii Moldova.”
### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 23