Criza nord-coreeană și administrația Trump

Rachete balistice nord-coreene la parada militară de sîmbătă 15 aprilie

În esență, strategia administrației Trump pare să fie să convingă China să facă presiuni asupra regimului de la Pyongyang.

Amenintarea nord-coreana continua sa fie tema centrala in discutiile de politica externa din America. Care sint luarile de pozitie oficiale O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Corea de Nord a ratat un test cu rachete cu raza medie, dar continuă să ameninte cu atacuri nucleare.

In acest context, seful consilierilor pentru securitate nationala, general locotenent in retragere HR McMaster, a spus ca toate optiunile sint luate in considerare cu privire la programul nuclear nord-corean. Dar generalul a adaugat ca Statele Unite speră sa nu fie nevoie sa foloseasca forța.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Washington

In esenta, strategia administratiei Trump pare sa fie de a convinge China sa faca presiuni asupra regimului de la Pyongyang. Presedintele Trump a spus chiar, saptamina trecuta, că, in discutiile sale cu omologul chinez i-ar fi oferit sa faca concesii in comert, in schimbul ajutorului in chestiunea nord-coreana. China are autoritate pentru ca reprezinta legatura Pyongyangului cu lumea inconjuratoare si sursa a ceea ce regimul nord-corean are nevoie.

McMaster a spus ca presedintele Trump nu accepta ca Statele Unite sau aliatii lor sa fie amenintati de catre un regim ostil, cu arme nucleare. In acest context, consilierul prezidential a aratat ca conlucreaza cu aliati si cu conducerea Chinei, pentru a gasi solutii. El a explicat că agentia sa, impreuna cu Departamentul de Stat si cu Pentagonul discuta pentru a avea optiuni care sa fie prezentate sefului executivului, in cazul in care comportamentul destabilizator al Pyongyang-ului, continua. El a adaugat ca in saptaminile si lunile urmatoare vor exista oportunitati pentru toti cei implicati sa actioneze pentru a evita un conflict armat.

Dar atit McMaster cit si alte oficialitati de la Casa Alba au spus ca a venit momentul sa se intreprinda ceva in legatura cu amenintarea nucleara nord-coreana. Administratia Trump sustine ca strategia de a coopera cu China incepe sa dea rezultate, mentionind suspendarea transporturilor de carbune din Corea de Nord catre China. Pe ansablu insa, importurile chineze din acea tara s-au marit. Intrebat dacă crede că Beijing-ul va face presiuni semnificative asupra regimului de la Pyongyang, consilierul prezidential a spus „Vom vedea ce se va intimpla”.

HR McMaster a elogiat faptul ca China s-a abtinut in Consiliul de Securitate ONU in legatura cu rezolutia care condamna regimul sirian pentru atacurile cu arme chimice. Consilierul prezidential a spus ca Beijing-ul a luat o decizie „curajoasa”. Rusia s-a opus prin veto la acea rezolutie.