În Bulgaria secretarul general al organizației Reporteri fără frontiere, Christophe Deloire, a fost primit de președintele Rumen Radev, cu care a discutat probleme precum finanțarea media, standardele profesionale în ziaristică, încrederea cetățenilor.
Your browser doesn’t support HTML5
„Situația pe piața media în Bulgaria nu a mai fost atât de proastă în ultimii 30 de ani; este dezastruoasă” – a declarat secretarul general al organizației „Reporteri fără frontiere”, Christophe Deloire. El a fost primit de președintele Rumen Radev, cu care a discutat probleme precum finanțarea media, standardele profesionale în ziaristică, încrederea cetățenilor.
Rumen Radev și-a exprimat îngrijorarea față de evoluțiile negative în domeniul libertății de exprimare. Absența unei legi a mediilor care să ofere standarde și reglementări democratice este una din cauzele pentru problemele tot mai grave din ultimii 12 ani. Finanțarea reprezintă o problemă esențială pentru garantarea libertății, independenței și pluralismului mediatic. Radev a adăugat că sunt necesare criterii clare pentru accesul mediilor la fondurile europene și cele naționale, și repartizarea lor echitabilă.
Christophe Deloire și directoarea organizației pentru Europa de Est Pauline Ades-Mevel și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu singurul candidat la postul de procuror general al Bulgariei Ivan Gheșev. Opiniile sale despre presa „nu reflectă demnitate și imparțialitate profesională”. „Este un risc nu numai pentru jurnalism dar și pentru democrație”, a declarat Christophe Deloire.
El a adăugat că a cerut să se întălnească cu președintele Radev după ce a devenit cunoscut ultimul raport al organizației, în care Bulgaria ocupă locul al 111-lea după criteriul libertății presei. După 2006, situați mediilor din Bulgaria s-a degradat constant și acum se află pe ultimul loc dintre toate țările membre ale Uniunii Europene.
La baza aprecierilor negative stau presiunile exercitate asupră ziariștilor și atacurile fizice și verbale, transformarea mediilor în instrument de șantaj, denigrarea unor oponenți politici și utilizarea mediilor în scopuri economice și politice.
Sistemul juridic ineficient, corupția și crima organizată sunt factorii care îngrădesc de asemeni libertatea presei. Controlul din partea politicienilor și a unor oligarhi apropiați ai puterii rămâne o problemă de bază.
Drept exemplu pentru monopolizarea pieții media este menționat trustul de ziare, posturi de televiziune și cea mai mare companie de difuzare a presei controlate de Delian Peevski - om de afaceri și deputat din MDL – Partidul etnicilor turci și al musulmanilor.
„Este evident, președintele Radev cunoaște motivele care determină locul Bulgariei în clasamentul „Reporterilor fără frontiere”, a spus Deloire adaugând – „Este curajos din partea lui în calitate de președinte să formuleze într-un mod deschis opinii despre libertatea presei. El descrie situația adevărată și aceasta este singura cale spre îmbunătățirea acesteia.”
Deloire a anunțat că de 3 ani așteaptă un răspuns la cererea de a fi primit de primul ministru Boiko Borisov.