Criza sanitară „nu este o scuză pentru schimbările care trebuie să aibă loc” (P.Mihalko/UE)

Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Mihalko, Soroca, 12 iulie 2020

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Mihalko a atras atenția că „această criză nu este nici o scuză pentru schimbările care trebuie să aibă loc”. „Cei care nu vor face reforme, inclusive cele atât de importante din justiție, nu vor putea oferit cetățenilor o oportunitate”și după depășirea crizei provocată de pandemia de coronavirus.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Mihalko

Într-un interviu cu Europa Liberă, Mihalko a asigurat că a doua transă din acordul macro-financiar acordat de UE, în valoare de 30 de milioane de euro, va ajunge în bugetul R. Moldova „în câteva zile”. Este a doua și ultima tranșă dintr-un acord agreat încă în noiembrie 2017, în valoare totală de 100 de milioane de euro, din care R. Moldova pierde acum a treia tranșă, de 40 de milioane de euro. Prima fusese obținută anul trecut, de guvernul condus de Maia Sandu.

### Vezi și... ### R. Moldova a primit încă 30 de milioane de euro din partea UE, a pierdut alte 40 de milioane

Tot în interviul cu Europa Liberă, Peter Mihalko a reamintit însă că între timp mai există un important pachet de ajutor macro-financiar oferit de UE țărilor din Parteneriatul Estic pentru a le ajuta să depășească actuala criză provocată de pandemia de coronavirus.

Pe de o parte, a explicat Mihalko, este vorba de bani „reorientați în alte programe”, 87 de milioane de euro care „vor merge direct la oameni” mai ales sub forma de asistență pentru procurarea de material medical. Sa adaugă un program masiv de ajutor economic: 100 de milioane pentru susținerea imediată a întreprinderilor mici și mijlocii , plus 700 de milioane în programe pe durată mai lungă.