În timp ce R. Moldova se confruntă cu un val de infecții respiratorii și gripă, oamenii găsesc cu greu antivirale în farmacii. Potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, deficitul este cauzat de faptul că R. Moldova nu mai importă astfel de medicamente din Rusia și Ucraina.
### Vezi și... ### O moldoveancă despre greva asistenților medicali din Marea Britanie: „E o lipsă mare de cadre. Poți să fii trimis dintr-o secție în alta”Și România urmează să interzică exportul de medicamente pentru șase luni. Ala Nemerenco a spus, la ședința guvernului din 11 ianuarie, că i-a cerut omologului său de la București, Alexandru Rafila, să facă o excepție pentru R. Moldova.
Este vorba atât de medicamentele produse în România, cât și de cele ale companiilor multinaționale care au stocuri regionale peste Prut. Guvernul României controlează exporturile de medicamente. Acestea sunt menținute în stocuri timp de trei luni și, în cazul în care cantitatea este mai mare decât necesarul, atunci permite exportul.
Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, a confirmat că unele stocuri de medicamente s-au micșorat. Potrivit lui, în fiecare an, în această perioadă, există o creștere a necesității de medicamente antivirale și antiinflamatorii, iar acest lucru este prevăzut de distribuitori. „Nu vedem, în fond, o problemă acută la ora actuală”, a menționat Dragoș Guțu.
Autoritățile îndeamnă oamenii, în cazul în care nu găsesc un anumit medicament, să cumpere un produs analog de la alte companii, după o consultație cu medicul de familie.
De la începutul anului, numărul cazurilor de infecții respiratorii virale acute scade, iar cel al cazurilor de gripă se menține la un nivel relativ constant de câteva săptămâni. În prima săptămână din ianuarie, un tânăr de 22 de ani a murit din cauza complicațiilor gripei, acesta fiind primul caz de deces din ultimii 2 ani înregistrat în R. Moldova.
### Vezi și... ### În R. Moldova a fost înregistrat primul deces din cauza gripei