Criză în lumea culturală cehă (II) – Cazul demiterii directorului Galeriei Naționale de la Praga și consecințele sale (VIDEO)

Barca gonflabilă de 70 de metri lungime, imaginată de artistul și activistul chinez Ai Weiwei, expusă la Galeria Națională de la Praga, 16 martie 2017

„Este vorba de o decizie politică. Am încercat să transform Galeria într-o platformă pentru gîndirea critică și libertatea artistică” (Jiri Fajt).

„Schimbările din conducerea Galeriei, nu vor avea un impcat fundamental asupra activității Galeriei Naționale de la Praga”, se scria recent într-un comunicat ce anunța demiterea directorului celui mai important muzeu de artă al Cehiei.

Quo Vadis, David Černý, 1990, Galeria Națională, Praga

La prima privire ești tentat să accepți afirmația, mai ales cînd, atunci ca în fiecare an, primești informațiile de presă ale serviciului specializat al Galeriei Naționale de Artă de la Praga, și cînd ele descriu o remarcabilă expoziție de istorie și artă, deschisă zilele acestea la Palatul Sternberg, în cooperare cu landul Saxoniei învecinate Cehiei, intitulate: „Saxonia și Boemia – Atît de aproape și încă atît de departe”.

Your browser doesn’t support HTML5

Criză în lumea culturală cehă (II)

Și totuși! La 16 mai, ministrul ceh al culturii, Antonin Stanek, a anunțat că, la cererea personală a ministrului de interne Jan Hamacek, din guvernul premierului populist Andrej Babis, va demisiona la 31 mai.

Jiri Fajt, directorul demis al Galeriei Naționale de la Praga

Anunțul a survenit pe fundalul unei ample mișcări de proteste după ce în aprilie, Stanek îl demisese pe popularul director al Galeriei Naționale de Artă de la Praga, Jiri Fajt și pe directorul Muzeului de Artă din Olomouc, Michael Soukup, amîndoi acuzați de incapacitate de a-și conduce instituțiile în urma unui audit public. Ministrul culturii amenințase chiar cu darea lor în judecată pentru încheierea în timpul mandatului lor a unor contracte și înțelegeri de împrumuturi de opere de artă în condiții ce ar fi fost dubioase.

Sediul Galeriei Naționale de la Praga

În presa pragheză, înlăturarea lui Jiri Fajt, instalat la conducerea Galeriei Naționale în 2014, a fost caracterizată drept un gest politic, urmare a animozității față de el a președintelui Cehiei, Milos Zeman. Acesta a refuzat cu îndîrjire, timp de trei ani, să semneze actul prin care Universitatea Carolină îi acorda lui Fajt, un specialist de renume internațional în arta medievală, titlul de profesor universitar. Conflictul a degenerat într-un proces intentat președintelui statului de către Universitatea pragheză.

Detaliu al instalației lui Ai Weiwei la Galeria Națională de la Praga. 16 martie 2017.

La animozitatea amintită a contribuit și organizarea mai multor expoziții, în primul rînd cea din 2017, la care a fost expusă barca gonflabilă realizată de Ai Weiwei, ce a atras atenția încă odată asupra politicii anti-imigraționiste din statele Europei centrale și răsăritene.

Jiri Fajt despre expoziția Ai Weiwei

Situația a devenit și mai încordată odată cu desemnarea succesorului interimar al lui Jiri Fajt în persoana lui Ivan Moravek, un fost director adjunct al Bibliotecii Naționale, care anterior fusese director administrativ al unei firme din Slovacia, parte a imensului conglomerat agricol, Agrofert, fundat și deținut multă vreme de primul ministru Andrej Babis.

Într-o scrisoare vehementă de protest, la care și-au alăturat semnăturile 40 de directori de mari muzee din lume - între care Max Hollein de la Metropolitan din New York, Maria Balshow de la Tate Gallery Londra, Hartwig Fischer de la British Museum -, Marion Akermann, directoarea Colecției de Artă de Stat de la Dresda scria că demiterea lui Fajt este un gest „inacceptabil într-o democrație a secolului al XXI-lea”, cu atît mai mult cu cît directorul Galeriei Naționale de la Praga „este unul din ambasadorii cei mai buni a Republicii cehe, care a depus o energie atît de mare în crearea unui rețele de artă internaționale și pe care îl admirăm enorm cu toții. Așa ceva este de natură să dea naștere unei importante rupturi – este o mare rușine .”

Ai Weiwei la Galeria Națională de la Praga

Într-un interviu citat de cotidianul The Arts Newspaper, Jiri Fait

Este vorba de o decizie politică. Am încercat să transform Galeria într-o platformă pentru gîndirea critică și libertatea artistică...

însuși aprecia că „motivele înaintate pentru a mă demite sînt toate doar scuze. Este vorba de o decizie politică. Am încercat să transform Galeria într-o platformă pentru gîndirea critică și libertatea artistică. Am fost confruntat permanent cu atacuri ocazionale, dar nu m-am așteptat niciodată să se petreacă așa ceva.”

Un interviu cu Jiri Fajt la Radioul Ceh

În ciuda asigurărilor noului director interimar, o perturbare a activităților Galeriei Naționale cehe este considerată acum de specialiști mai mult ca probabilă, dat fiind diversele proiecte de expoziții în colaborare ce au fost anulate. Printre ele se distinge una ce urma să se deschidă în noiembrie, intitulată „Tezaurul Maharajahului: Arta Indiei din Jodphpur”, gîndită în cooperare cu Maharajahul din Jodhpur și Muzeul de Arte Frumoase din Houston. În suspensie este și o expoziție de artă contemporană cu lucrări de la Galeria Albertina din Viena.

Kokoschka, Vedere a Hradului de pe Podul Carol, 1935, Galeria Națională, Praga

Sub semnul întrebării se află și alte proiecte importante, cum sînt un schimb de artă contemporană cu Muzeul Metropolitan din New York, gîndit împreună cu Max Hollein, directorul acestuia, sau o expoziție pe tema Simbolismului, plănuită cu Muzeul Regal de Artă din Bruxelles și cu Muzeul Național din Catalonia.

Între planurile lui Jiri Fait ce ar urma să fie abandonate este și o acțiune comună complexă cu Centrul Pompidou de la Paris. Bernard Blistène, directorul Centrului, semnase cu Jiri Fjt o scrisoare de intenție în ideea cooperării celor două muzee în organizarea unei serii de conferințe, seminarii, rezidențe pentru și convorbiri cu artiștii.

Consecințele demiterii directorului Jiri Fajt se fac simțite și pe plan intern în Cehia. Colectivul de artă cehă Tvordohlavi a votat în unanimitate să se retragă dintr-o expoziție proiectată la Galeria Națională din Praga, iar văduva unui colecționar ce intenționa să facă o donație Muzeului de peste o mie de lucrări, cele mai multe ale unor artiști cehi contemporani, și-a anulat cadoul și va crea, în schimb, o Fundație aparte cu sprijinul lui Fajt.

Afișul expoziției Gerhard Richter la Praga

Jiri Fajt rămîne în continuare foarte stimat de toată lumea, cum o indică și cele aproape șapte mii de semnături pe scrisoarea de protest împotriva demiterii sale și pe o petiție suplimentară. În amintire au rămas realizările sale excepționale din ultimii cinci ani, expoziții ale unor artiști de mare renume ca Ai Weiwei, Gerhard Richter, Frantisek Kupka și Joszef Koudelka, sau cea de prestigiu la aniversarea de 700 de ani a împăratului Carol al IV-lea, realizată în cooperare cu Muzeul Național German de la Nurenberg.

Directorul Galeriei Naționale declara că și demiterea colegului

Directorul Michael Soukup

său de la Olomouc este motivată tot politic, în urma cererii acestuia în martie trecut, susținut de întregul muzeu din Moravia, ca ministrul culturii să demisioneze.

Ministrul, între timp, a demisionat, dar, pentru mulți, înlăturarea sa este doar o mișcare de șah a premierului populist pentru a scădea tensiunea și a domoli protestele internaționale.