Crăciun cu greve în transporturile din Europa

Greva controlorilor de bilete din Franța a provocat anularea multor trenuri rapide TGV și haos printre călători, Paris, 23 decembrie 2022.

În Europa, călătoriile cu trenul și avionul vor fi probabil puternic afectate în perioada sărbătorilor de iarnă de o serie de greve majore, anunțate din Portugalia, în Marea Britanie, trecând prin Franța.

Cu o rată a inflației care a explodat, ca urmare a pandemiei de coronavirus, dar și a crizei energetice provocate de războiul din Ucraina, greviștii cer majorări substanțiale de salarii, de peste 10%, constată AFP.

Puțin probabil că vor fi satisfăcute.

Unde sunt anunțate greve

În Portugalia, controlorii aerieni au anunțat că intră în grevă, la fel membrii echipajelor de cabină ale companiei low cost Ryanair din Spania și Belgia.

În Franța, controlorii de bilete intră în grevă de Crăciun, se așteaptă ca două din cinci trenuri de mare viteză TGV să fie anulate.

În Marea Britanie, controlorii de pașapoarte din cele mai aglomerate aeroporturi au intrat de vineri, 23 decembrie, în grevă. Se anunță că protestul va continua până la sfârșitul anului, cu excepția zilei de marți, 27 decembrie.

Sute de mii de pasageri ar putea fi afectați, estimează Reuters, deși guvernul britanic a anunțat că la nevoie, va trimite la aeroporturi personal militar și lucrători din alte servicii publice.

Pentru moment, guvernul conservator al noului premier Rishi Sunak refuză mărească salariile cu cât cer angajații din sectorul public.

În Marea Britanie, rata inflației a fost de aproape 11% în noiembrie, din cauza exploziei prețurilor pentru alimente și energie în urma pandemiei de COVID-19 și a invaziei ruse în Ucraina.

Grevă la Ryanair

Personalul de cabină din Belgia al companiei low cost Ryanair intenționează să intre în grevă de Anul Nou și după aceea, pe 7 și 8 ianuarie 2023. Sindicatele susțin că 65% din angajați sunt plătiți sub salariul minim.

Greva va lovi în principal baza Ryanair din Belgia de pe aeroportul Charleroi, la sud de Bruxelles, și este probabil să provoace multe anulări de zboruri.

Direct, vor fi afectate cele 15 avioane Ryanair cu baza în Belgia, a declarat pentru AFP secretarul permanent al unuia din sindicatele reprezentând personalul de bord. Didier Lebbe se așteaptă să fie anulate jumătate din zborurile Ryanair din interiorul Belgiei sau cu plecarea din această țară.

Avioanele Ryanair înscrise/bazate în alte țări nu vor fi afectate de grevă, a mai spus Lebbe.

Ryanair este cea mai mare companie aeriană din Europa, după numărul de pasageri transportați.

În Italia, între 12 și 16 decembrie, salariații din diverse domenii, inclusiv transporturi, au fost în grevă dar nu mai mult de o zi, în semn de protest față de proiectul de buget pe anul viitor al guvernului Meloni.

În Portugalia, vineri 23 și luni 26 decembrie au loc grevele angajaților de la căile ferate, care vor afecta peste 25% din trenuri.

La începutul lunii decembrie a avut loc deja greva personalului de cabină al companiei aeriene naționale : Air Portugal a fost forțată să anuleze 360 de zboruri cu plecarea de la Lisabona și Porto. Au fost afectați circa 50.000 de pasageri iar greva a costat compania aeriană în jur de 8 milioane de EUR.

Sunt programate noi greve între Crăciun și Anul Nou.

Secția de călătorii a canalului media european „Euronews” a întocmit o listă cu grevele din transporturile europene pe perioad sărbătorilor, listă pe care o actualizează constant.

Sfaturi pentru călători

  • veniți la aerport cu mult înainte de ora normală
  • călătoriți numai cu un bagaj de mână (mai greu de imaginat de Crăciun)
  • nu purtați prea multe bijuterii sau metal, care să pornească alarma la controlul de securitate
  • respectați în tocmai regulile de securitate, ca să nu blocași o coadă care oricum va fi mare
  • alegeți trenul/autobuzul, dacă este o opțiune

(sursă : Euronews/Evan Day, șeful pentru Marea Britanie, KAYAK).