CSE va raporta în Parlament despre deciziile luate în perioada stării de urgență

Pe durata stării de urgență, Parlamentul cedează o parte din putere CSE, în frunte cu șeful Guvernului.

După expirarea perioadei stării de urgență, Comisia Situații Excepționale (CSE) va trebui să prezinte în Parlament un raport despre activitățile și măsurile adoptate. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de deputatul PAS Lilian Carp.

Potrivit lui, acest lucru va aduce mai multă transparență în procesul de luare a deciziilor CSE și control parlamentar asupra legalității acestor decizii.

„Comisia va trebui să-și argumenteze deciziile luate în perioada stării de urgență pentru a demonstra că acestea au fost necesare și legale, iar deputații să poată adresa întrebări pentru a vedea dacă a fost nevoie de acele pârghii suplimentare obținute de CSE în perioada stării de urgență”, a explicat Carp.

### Vezi și... ### R. Moldova, în stare de urgență de aproape un an din cauza războiului din Ucraina. Experți, despre noua prelungire

Republica Moldova se află, practic, de 3 ani în stare de urgență din cauza pandemiei, a crizei energetice și a războiului din Ucraina.

Pe durata stării de urgență, Parlamentul cedează o parte din putere CSE, în frunte cu șeful Guvernului. Comisia poate lua un șir de măsuri privind regimul de intrare și ieșire din țară, regimul de circulație pe teritoriul țării, raționalizarea consumului de gaze naturale etc.

Opoziția acuză că, sub paravanul stării de urgență, guvernarea PAS ar adopta decizii ilegale, fără a le supune dezbaterilor și ocolind Parlamentul, ales de popor.