Cei 15 judecători au părăsit sistemul din proprie inițiativă, după ce, acum o lună, Comisia Vetting a notificat Curțile de Apel din Bălți, Cahul și Comrat despre începerea evaluării integrității financiare și etice a membrilor săi.
La ședința CSM a fost prezent un singur magistrat demisionar, de la Curtea de Apel Comrat, cererile celorlalți judecători fiind examinate în absența acestora.
Președintele CSM, Sergiu Caraman, a declarat că judecătorii „au avut dreptul să plece” și le-a urat succes în activitatea lor viitoare.
„CSM le mulțumește colegilor judecători care, în pofida tuturor dificultăților cu care s-au confruntat pe parcursul carierei lor, au reușit să facă față și să contribuie la înfăptuirea justiției în Republica Moldova”, a spus Caraman.
- Te-ar putea interesa și: CSM revine la examinarea cererilor de demisie a celor 15 de judecători din curțile de apel
Potrivit legislației, judecătorii și procurorii care nu doresc să fie supuși procedurii de vetting pot demisiona în termen de 20 de zile de la data notificării.
La 28 noiembrie, Comisia Vetting a anunțat că ar fi trebuit să verifice 23 de judecători de la cele trei curți de apel, dar numai opt au fost de acord cu această procedură.
Acum, la Curtea de Apel Bălți vor rămâne doar trei judecători care vor fi supuși verificării și patru judecători care au fost transferați temporar de la alte instanțe. Un alt judecător a fost suspendat după ce nu a susținut evaluarea în calitate de candidat la Curtea Supremă de Justiție.
La Curțile de Apel din Cahul și Comrat vor rămâne câte trei judecători.
La ultima sa ședință din 2 decembrie, CSM a anunțat un concurs pentru transferul temporar al judecătorilor de la instanțele inferioare la cele trei Curți de Apel, de la Bălți, Cahul și Comrat.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te