CSM are un nou președinte interimar | Rata dobânzilor ipotecare pentru Prima Casă s-a micșorat din 1 iulie

Consiliul Superior al Magistraturii.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are un nou președinte interimar, scrie agenția de presă IPN. Este vorba despre Sergiu Caraman, ales în funcție la ședința de marți, 4 iulie, a CSM. În aceeași ședință a fost aprobată demisia Ninei Cernat din funcția de președinte interimar al Consiliului.
  • Forțele Armate ale Ucrainei susțin că Rusia ar pregăti în viitorul apropiat provocări pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de ruși pe 4 martie, informează TV8.md. Potrivit autorităților ucrainene, obiecte exterioare asemănătoare dispozitivelor explozive au fost amplasate pe acoperișurile exterioare ale unităților energetice, se menționează în știrea de pe site.
  • Newsmaker.md scrie că începând cu 1 iulie 2023 rata maximă a dobânzii anuale pentru creditele noi, acordate prin Programul de stat „Prima Casă”, constituie 10,87% anual ceea ce este cu 5,8 puncte procentuale mai puțin decât rata maximă a dobânzii aplicată până în prezent. Potrivit Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, această micșorarea va face ca ratele lunare la credite, achitate de beneficiarii activi, se vor reduce semnificativ, iar potențialii beneficiari ai Programului vor putea contracta credite noi în condiții mai avantajoase.
  • Tot newsmaker.md scrie că, Partidul Național Moldovenesc (PNM) acuză partidul de guvernământ, Acțiune și Solidaritate (PAS), dar și pe candidatul formațiunii politice la funcția de primar al municipiului Chișinău, Lilian Carp, că ar fi încălcat legea electorală. Formațiunea a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală (CEC), după ce chișinăuienii au primit în căsuțele poștale pliante cu Carp, în condițiile în care campania electorală pentru alegerile locale generale încă nu a început. În reacție, PAS a declarat că informarea cetățenilor, discuțiile și comunicarea despre problemele locuitorilor din capitală este „o rutină”, pe care PAS o face „fără a aștepta campaniile electorale”.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul din R. Moldova a trezit interes știrea despre starea de sănătate a băiețelului de 7 ani care a căzut în gol de la etajul 4 al unui bloc de locuit din Cupcini, Edineț. TV8.md scrie că medicii au reușit să elimine riscurile care îi puneau în pericol viața, iar copilul nu mai este dependent de aparatele de respirație.
  • Pe Instagram, una din cele mai populare postări este a portalului Ziarul de Gardă, în care se relatează despre faptul că Vladimir Plahotniuc ar fi cercetat penal într-un dosar pentru trafic de copii și trafic de ființe umane. Urmărirea penală a început în luna decembrie a anului 2020 și continuă până în prezent sub conducerea procurorilor PCCOCS, se menționează în postare.