Cu ce ne încălzim la iarnă? Temerile legate de sănătate cresc în Europa Centrală

Tăietori de lemne încărcând și cărând lemne de foc cu caii în munții de lângă Teteven, Bulgaria, pe 8 decembrie.

Creșterea utilizării lemnului și a cărbunelui pentru încălzirea locuințelor a dus la apariția unor statistici alarmante privind poluarea în unele țări europene.
 

Un muncitor pregătește ceai pe o sobă cu lemne într-o gară din Kiev, la 25 noiembrie.

Pe fondul tulburărilor geopolitice provocate de invazia Rusiei în Ucraina în februarie, livrările de gaz din Rusia către Europa au fost reduse cu aproximativ 88%, ceea ce a dus la creșterea în spirală a costurilor pentru combustibilii pentru încălzire. Prin urmare, mulți oameni sunt nevoiți să apeleze la combustibili alternativi mai ieftini și mai poluanți, precum lemnul și cărbunele de calitate inferioară.
 

Fum ridicându-se din coșul de fum al unei case particulare din Rybnik, Polonia, la 20 octombrie.

Combustibilii fosili au făcut ca orașul polonez Cracovia să înregistreze al doilea cel mai ridicat nivel de particule fine în aer din lume, după New Delhi, India, potrivit unui raport Reuters.  

Un bărbat depozitează cărbunele în subsolul unei case din Piekary Slaskie, Polonia, pe 27 octombrie.

Piotr Kleczkowski, expert în protecția mediului și profesor la Universitatea AGH din Cracovia, a declarat pentru Reuters că aproximativ 1.500 de polonezi riscă să moară prematur în această iarnă din cauza faptului că unele regiuni poloneze au relaxat temporar normele privind metodele de încălzire ca răspuns la criza energetică.
 

Deasupra centralei electrice Belchatow din Zlobnica, Polonia, se ridică aburi și fum, în ziua de 20 octombrie.

În septembrie, Jarosław Kaczynski, liderul partidului polonez Lege și Justiție, a declarat: „Va trebui să punem totul pe foc, în afară de anvelope sau alte lucruri similare... Pur și simplu, Polonia trebuie să fie încălzită".

Activiști protestează la Budapesta împotriva relaxării normelor de exploatare forestieră, în august.

În Ungaria și în alte țări, poluarea aerului va deveni, de asemenea, o problemă urgentă în această iarnă. O creștere masivă a cererii de lemne de foc în această țară din Europa Centrală a determinat guvernul ungar să relaxeze restricțiile privind exploatarea forestieră pentru a face lemnul de foc mai accesibil.


 

Un bărbat descarcă lemne de foc dintr-un camion în fața unei case din Teteven, Bulgaria, pe 8 decembrie.

În Bulgaria, în august anul trecut, a fost impusă o interdicție privind exportul de lemn către țările din afara UE ca răspuns la dublarea prețului lemnului de foc în decurs de un an, în fața masivei cereri.
 

Un țăran român adună lemne de foc din resturi de materiale de construcție, pe 4 octombrie.

În România, în luna octombrie, guvernul a introdus o ordonanță de urgență pentru a limita prețul lemnului de foc la 400 de lei (86 de dolari) pe metru cub, iar consumatorii și-au făcut stocuri pentru a înfrunta cele mai friguroase săptămâni de iarnă.

Localnici adunând lemnele de foc din poziții abandonate ale armatei ruse în Izium, Ucraina, la 25 septembrie. 

Până de curând, calitatea aerului în Europa s-a îmbunătățit constant. Circumstanțele extraordinare ale iernii din 2022 sunt însă de natură să determine inversarea acestei tendințe, cel puțin pe termen scurt.  

 

Având în vedere că aprovizionarea cu gaz rusesc a fost în mare parte întreruptă, nivelul de poluare au crescut în unele țări, deoarece locuitorii au recurs la combustibili vechi și murdari pentru a-și încălzi locuințele.