Corina Cojocaru s-a născut la 27 martie 1982 în satul Petrușeni, Râșcani. Este doctor în drept comparat obținut la Universitatea Sorbonne Paris – I, absolventă a două masterate unul obținut la Școala Națională de Studii Politice din București în domeniul relațiilor internaționale, iar celălalt în Franța în domeniul gestiunii economice și dreptului administrativ, licențiată în Studii europene și relații internaționale la Universitatea de Vest din Timișoara, și post-doctorandă a Universității de stat din Geneva, autoarea a diverselor publicații, lucrări și monografii, conferențiar universitar, diplomat al Republicii Moldova și co-Președinte al Clubului Internațional de Femei din Moldova în perioada anilor 2013-2015. În ultimii trei ani a reprezentat Republica Moldova pe lângă Organizația Mondială a Comerțului cu sediul la Geneva.
Luni
Soarele nu răsare si nici nu apune. E doar o iluzie. Soarele stă pe loc, strălucind constant, în vreme ce Pământul se învârte în jurul său. Întunericul nopții vine când Pământul se întoarce cu fata de la Soare. La fel ni se întâmplă și nouă. In încercările noastre zi de zi, când ne întoarcem fața spre Dumnezeu, care este strălucitor, și spre cei dragi care sunt plini de lumina… Mă trezesc citind această povață a vieții pe care mi-o expediază la 5 dimineață în fiecare zi duhovnicul familiei noastre și cu care împărtășesc bucuria, durerea, tristețea, dar și momentele de incertitudine sau mulțumire sufletească. Să nu uităm că suntem în primul rând creștini….
Tabietul meu de dimineață nu are abateri de la regula generală: fiind și soție, dar și mama, copilul și familia sunt cei care îmi aduc lumina zilnică în casă și cărora le dăruiesc nu doar diminețile, dar și viața mea. Îmi beau cafeaua, alerg să îmi hrănesc copilul și să-l conduc la scoală, în pragul ușii îmi sărut pe frunte fetița, salut profesoara și fug la servici. Pe drum îi telefonez soțulului (fiind la distanță de el) ca să-i doresc o săptămână senină și plină de lumină așa precum ne-a binecuvântat părintele în această zi de luni.
Începe o săptămână grea după una destul de activă, cea consacrată Summit-ului Mondial Economic de la Davos, cu genericul „Globalizarea 4.0: conceperea unei noi arhitecturi mondiale în epoca celei de a patra revoluții industriale”. Întreagă zi am făcut o repercusiune a istoriei sistemului mondial de comerț și a relațiilor economice internaționale în contextul în care urma să înșir pe hârtie și să transcriu într-o notă principalele evenimente care au avut loc la Davos în săptămâna precedentă.
Probabil vorbind despre cea de a a patra revoluție industrială, vă întrebați și care totuși au fost celelalte trei revoluții în sistemul mondial de comerț și de ce anume în 2019, fondatorul și Președintele Forum-ului Mondial Economic, Profesorul Klaus SCHWAB identifică această temă, «d’une brulante actualité”, cum ar zice francezii, drept nucleul dezbaterilor liderilor mondiali la Summit-ul economic de la Davos. Toate aceste revoluții au plecat de la identificarea celor mai mici costuri și a celor mai mari avantaje economice, scopul scuzând mijloacele… Când nivelul de modernizare economică diferă de la o regiune la alta și de la o țară la alta, businessul caută obținerea unui profit mai mare cu costuri cât mai mici, aceasta a fost prima revoluție – comerțul cu bunuri, revoluție care a cuprins și măsurile social-democratice aplicate, ulterior, comerțului.
Soarele a apus, s-a lăsat întunericul, iar degetele mele încă se simt conectate la tastatura calculatorului deoarece voles noles fac și eu parte din noul trend tehnologic, cel al unei generații Iphone…. Mulțumesc colegilor pentru abnegația profesională de care au dat dovadă și pentru sprijinul acordat în asigurarea participării în premieră a Delegației Republicii Moldova la cel mai mare Summit economic mondial din lume – Forumul Economic de la Davos. Cert este faptul că o invitație de participare la un astfel de Forum mondial nu se obține peste noaptea ci se lucrează intens, activ și cu rezultate concrete în câțiva ani pentru a obține eligibilitatea de participare.
Abia astăzi scriind despre cele mai importante momente care au avut loc la Davos resimt efectele unei munci colective și a unor eforturi de echipă care au trăit aceste momente alături fiind de cel care a condus onorabil Delegația țării noastre la Davos, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.
Marți
Daca te-ai întrebat uneori de ce au unii oameni anumite reacții și de ce te încarcă cu energie negativa, e bine de știut, ca oamenii acumulează toate stările si supărările pe care le duc cu multa truda pana simt nevoia sa se debaraseze. Ei înmagazinează frustrări, supărări, dezamăgiri si îsi pateaza sufletul, iar cand acestea se aduna, ei refulează si simt nevoia sa descarce starea negativa din sufletul lor. Aceasta descărcare nu are întotdeauna o legătura directa cu cel din jur, este doar o presiune care trebuie eliberată, iar ceilalți devin victime colaterale.
Imi învăț fiica, colegii și pe cei dragi din jur să nu preia încărcătura celorlalți, nici asupra noastră, nici să o aducem la serviciu sau in familiile. Depun eforturi considerabile ca să nu fiu afectată de frustrările unora, dezamăgirile și invidia altora, lupt pentru armonia sufletului și un ritm de viață sănătos.
Trezindu-mă mai dimineață decât cei dragi din casă, dedic 10 minute exercițiilor mele fizice doar pentru păstrarea tonusului și a bunei circulații. Nu țin nici o dietă și nu am nici un secret de păstrare a siluetei, mănânc puține dulciuri și folosesc un machiaj destul de modest. Îmi urmez tabietul zilnic și mă asigur că cei dragi își încep ziua cu multă căldură în suflet. Ii telefonez și le șoptesc: Vă iubesc!!!
Încep ziua cu participarea la reuniunea Mecanismului de Reglementare a Litigiilor Internaționale (Dispute Settlement Body, DSB) în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, cu sediul la Geneva. Unele subiecte care nu par a fi deloc noi pe agenda reuniunii, precum disputele comercial-economice dintre Statele Unite ale Americii și China, sau Uniunea Europeană și SUA, Emiratele Arabe Unite și Qatarul, SUA și Turcia, prezintă un interes major, plauzibil și eficace ori de câte ori ajung să raporteze în plenul celor 164 de membri OMC despre stadiul de implementare ale deciziilor DSB sau a Organului de Apel din cadrul OMC (instanță internațională compusă din șapte membri care judecă un litigiu internațional comercial în baza panelului format în cadrul DSB-ului și a recomandărilor impuse obligatoriu pentru implementare de către membrii panelului creat în conformitate cu anumite proceduri legale stipulate în regulamentele și memorandum-urile OMC).
Negocierile și intervențiile în plen sunt atât de dure, încât în acele clipe înțelegi cum un stat care are o bogată capacitatea instituțională, resurse umane cu o adevărată abnegație profesională și interese majore economice fața de partenerii lor comerciali știe cum să se impune pe arena mondială, astfel încât să își apere propriile interese ale economiei naționale.
Urmare a acestor negocieri și audieri în plen realizezi că de fapt în economie și comerț nu există diplomație în adevăratul sens al cuvântului, iar scopul unor anumite măsuri comercial-economice impuse contrar legislației internaționale scuză, de fapt, mijloacele… Asistăm într-o eră a reformării sistemului mondial de comerț, deoarece acordurile multilaterale și plurilaterale care au fost semnate și ratificate de cei 164 de membri OMC din 1995 încoace nu mai sunt respectate, iar implementarea lor denotă o interpretare eronată a multilateralismului, care cedează în fața protecționismului economic. Nu există sector al economiei naționale care să nu fie reglementat de către Organizația Mondială a Comerțului, cu excepția unui număr redus de sub-sectoare și discipline, precum ar fi comerțul electronic, subvențiile acordate în politicile de pescuit, avansarea dialogului pe NAMA, facilitarea comerțului cu servicii (după formula și prevederile Acordului de Facilitare a Comerțului, intrat în vigoare la nivel mondial după 18 ani de negocieri purtate la Geneva), precum și alte discipline care necesită eforturi globale în vederea diminuării discrepanțelor de aplicabilitate și interpretare juridică oferită de către grupul de state slab dezvoltate (Least Developed Countries), în curs de dezvoltare (Developing Group) și cele dezvoltate (Developed Group) în procesul de negocieri.
Seara adorm în brațele copilului meu, Madeleine, căruia ii citeam povestea Cenușăreasa,nu am apucat să finalizez nici jumătate din poveste, că deja visam cum aș putea ajunge și eu la un bal mascat….
Miercuri
„Fântânele curg chiar când nimeni nu scoate apa din ele, izvoarele clocotesc când nimeni nu ia apa din ele si când nu beau, pâraiele curg chiarsi când nimeni nu însetează”. Sa ne însușim semnificația lor, rostul lor și duhul dragostei lor, sa devenim și noi cât de cât asemenea lor…. E 6.30 dimineața, privesc pe geam și văd un strat alb de zăpadă, țurțuri de gheață și brazi împodobiți cu fulgi de nea… această imagine imi amintește de casă părintească din nordul Moldovei, de casa bunicilor care la această oră deja făceau focul în sobă pentru a mă ajuta să mă spăl cu apa caldă atunci când mă trezesc dimineața… sentimentală și cu dorul celor dragi de acasă ii telefonez mamei, pe care o întreb cum se descurcă cu gerul de afară, la care ea, fiind profesoară de limbă și literatura română, îmi dă un răspuns fenomenal în versuri: „Gerul face cu-o suflare pod de gheaţă între maluri, Pune streşinilor casei o ghirlandă de cristaluri,”, recunoști versul dragul mamei? La care eu cu lacrimi în ochi și demnă fiind de profesoara pe care am avut-o la română, răspund : „E Vasile Alecsandri, poezia Gerul… pe fața mea de copil înflorește trandafiri, Să ne-aducă viu aminte de-ale verii înfloriri… indiferent de gerul de afară, sufletul rămâne mereu cald scumpi părinți….”
Aud pașii pe coridor și realizez că Madeleine s-a trezit, mă privește profund și mă întreabă: „Mami, nu ai uitat că azi am baletul?” Încep ziua de muncă cu două întrevederi importante, mă întâlnesc cu un diplomat din cadrul Misiunii Republicii Coreea de Sud și mai târziu cu un diplomat al Braziliei unde abordăm deblocarea situației din cadrul Grupului Permanent de Experți ai Comitetului pentru Subvenții și Măsuri Compensatorii ai OMC-ului, unde în
Depun eforturi considerabile pentru promovarea imaginii țării pe arena mondială...
premieră Republica Moldova a avut un candidat pentru această funcție de expert pro-bonus în cadrul sistemului mondial de comerț. Depun eforturi considerabile pentru promovarea imaginii țării pe arena mondială. Ziua nu s-a finalizat, dar oboseala își lasă amprentele sale, continui sarcinile de serviciu și mă concentrez pe redactarea unui document important într-o limbă străină. Răspund la cele câteva zeci de mesaje pe care le recepționez zilnic și îmi structurez agenda pentru următoarea zi.
Seara abia reușesc să citesc tabloidele internaționale și să supraveghez fetița în realizarea temelor pentru acasă.
Joi
Când suntem calmi, împăcați sufletește, putem auzi cuvântul lui Dumnezeu. El ne convinge sa-l iubim și sa fim de ajutor semenilor noștri. Ne putem scutura de propriile noastre probleme când purtăm credința și încrederea în noi. Mai devreme sau mai târziu lucrurile se vor aranja de la sine. Să credem în bine și să sperăm într-o lume mai receptivă, să arătăm o chemare și o dăruire față de nevoile altora….
Viața poartă un sens…. mă trezesc joi dimineață citind un mesaj din partea unei doamne care îmi cere ajutorul într-o problemă pentru un Centru de plasament pentru copii din țara noastră, citesc acel mesaj și mă gândesc cum și când aș reuși oare să ii pot răspunde doamnei…
Îmbrăcându-mi copilașul m-au inundat emoțiile acelui mesaj recepționat dimineață, în drum spre servici am dat curs acelei solicitări în speranță că vom reuși să demarăm un nou proiect caritabil dacă vom sensibiliza mediul privat.
Îmi amintesc că urma să transmit niște scrisori de follow-up unor magnați internaționali, precum Bill Gates și alți Președinți de Fundații și companii multinaționale pe care i-am întâlnit la Davos în speranță că cel puțin unul dintre ei va examina necesitățile stringente cu care se confruntă copii cu autism din Republica Moldova, păturile social-vulnerabile, Hospice Angelus, precum și tinerii copii care merită un proces educațional modern cu o infrastructură dezvoltată. Dacă ziua ar avea 48 de ore, am reuși oare mai multe? Cred ca Dumnezeu ne oferă în viață atâtea provocări, cât consideră el că putem duce…..
Spre seară răsfoiesc paginile editorialului pe care l-am publicat recent în Revista de studii politice și constituționale Est Europa, a Institutului Universitar Varenne, cu genericul: „L’impact des elections sur l’architecture institutionnelle post-communiste” și mă gândesc când finalizez următoarea monografie la care lucrez deja de trei ani de zile.
Vineri
Dacă nu ar exista dorul, nu am mai putea realiza în ce măsură iubim anumiti oameni, cât de mult ne lipsesc și nici n-am mai conștientiza importanța acestora pentru noi. Daca nu ne-ar durea atât de tare acest dor, n-am mai reuși să remarcăm cât de mare a fost sau încă mai este iubirea. De cate ori nu ne-a lipsit o persoană în așa fel încât să simțim tristețea până în măduva oaselor, să simțim cu toate celulele corpului cum o parte din noi cedează, se stinge și pleacă? De câte ori nu am rămas parcă fără aer, nu ne-am prăbușit la pământ, nu ne-am simțit sufletul pustiit și inundat de tristețe și amărăciune? De cate ori nu ne-am simțit slăbiți, copleșiți, fără vlagă și fără motivație? In mod cert, fiecare dintre noi, a simțit măcar o dată intensitatea unui dor și a rămas marcat…Acest dor cel mai des îl resimt vinerea, motiv pentru care încep ziua cu a spune te iubesc celor dragi!!!
Înnobilată fiind de acest dor, îmi urmez tabietul de dimineață și până seara târziu mă dedic activității profesionale, cu gândul că e vineri și voi reuși să-mi înaripezi vibrațiile corpului și a sufletului în zilele de sâmbătă și duminică alături fiind de cei dragi.
La sfârșitul acestei săptămâni am reușit să finalizez coordonarea procedurile interne ale OMC-ului în vederea aderării unor state la Acordul privind achizițiile Publice, am examinat proiectele de text propuse și am finalizat etapă de negocieri reciproc avantajoase cu aceste state în interesul cetățeanului și a agentului economic din Republica Moldova.