Cu gîndul la alegeri, în vremea ciumei

Primul tur al alegerilor locale din Franța au avut loc pe 15 martie, 2020. Președintele Emmanuel Macron insistând că pandemia nu poate ucide democrația. Al doilea tur, pe 22 martie, a fost suspendat din cauza pandemiei.

Un veteran al politicii moldoveneşti, un fruntaş partinic ne-a vorbit zilele astea despre alegerile prezidenţiale din toamnă. Un soi de îngrijorare se degaja din mesajul fruntaşului partinic care opina că, dată fiind ofensiva covid-ului, ar fi mai benefică alegerea preşedintelui în Parlament.

Your browser doesn’t support HTML5

Cu gîndul la alegeri, în vremea ciumei - 7 aprilie 2020


Există un proverb vechi ca marea – Ţara arde, baba se piaptănă. Cam aşa e şi cu sus-pomenitul veteran al politicii autohtone. Creşte numărul infectaţilor, al celor care nu respectă carantina, creşte numărul morţilor, iar omul la alegerile prezidenţiale se gîndeşte. Ni se îmbolnăvesc medicii, iar pacienţii urinează în căldări, şi în atari condiţii noi trebuie să ne gîndim la alegeri? Păi, din punctul meu de vedere, acesta e ultimul lucru la care trebuie să ne gîndim acum. Nu la alegeri trebuie să medităm azi, ci la salvarea noastră. Alegerile pot să aştepte sau chiar să nu mai aibă loc. Acum trebuie să salvăm oamenii, dacă mai putem.

Dacă acest Covid-19 rapace va face ravagii aici, şi avem multe motive să credem că aşa va fi, cui îi vor mai trebui alegerile prezidenţiale? Cine o să mai meargă la ele?

Politicienii şi familiile lor? Lăsaţi-ne în pace, stimabililor, şi nu ne mai amintiţi de alegerile voastre prezidenţiale. Gîndiţi-vă mai bine ce se mai poate face pentru sistemul medical în ceasul al doisprezecelea. De fapt, multe lucruri trebuiau făcute timp de 30 de ani. De ce nu a fost medicina o prioritate pentru voi? Vă gîndeaţi şi atunci la alegeri?