La aproape jumătate de an când a revenit în guvern, vicepremierul pentru integrarea europeană, Iurie Leancă, a spus că Uniunea Europeană (UE) și-a îmbunătățit „percepția” despre R. Moldova, că R. Moldova a devenit mai importantă pentru UE și că dovadă este nivelul ridicat de reprezentare a UE la recentul Consiliul de Asociere cu R. Moldova, de pe 3 mai 2018.
„Faptul că a fost atât doamna Mogherini..., cât și domnul Hahn..., este, din câte cunosc eu, un lucru fără precedent. De regulă, nivelul era mult mai scăzut”, a spus Leancă la televiziunea Prime pe 6 mai, după ce participase în premieră în această funcție la Consiliul de Asociere. „Despre ce vorbește acest lucru?”, s-a întrebat el, continuând: „Pentru mine este o chestie foarte clară: contăm poate și mai mult decât înainte pentru Uniunea Europeană”.
Dar Federica Mogherini, coordonatoarea politicii externe și de securitate europene, cât și Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, au participat la toate Consiliile de Asociere UE – R. Moldova de până acum (vezi linkurile doveditoare mai jos).
Consiliul din 3 mai anul acest a fost al patrulea. Aceste reuniuni se țin anual pentru a se examina progresele făcute de R. Moldova în implementarea Acordului de Asociere cu UE, care prevede relații politice mai strânse și liberalizarea comerțului.
Leancă se poate mândri cu faptul că el este cel care a semnat Acordul, în calitate de prim-ministru, pe 27 iunie 2014. Dar, de la încheierea mandatului de premier la finele aceluiași an și până la revenirea sa în guvern ca vicepremier pentru integrarea europeană, nu a avut vreo calitate oficială care i-ar fi permis să participe la vreun Consiliu de Asociere.
La primul, din 2015, Republica Moldova a fost reprezentată de fostul premier Chiril Gaburici, astăzi ministru al Economiei și Infrastructurii. UE – de Mogherini și Hahn după cum se poate vedea din comunicatul guvernamental și fotografiile însoțitoare.
La cel de-al doilea Consiliu, R. Moldova a fost reprezentată de premierul Pavel Filip, iar UE – de Mogerini și Hahn.
La cel de-al treilea: R. Moldova – tot de premierul Filip, iar UE – tot de Mogherini și de Hahn.
Înainte să revină în guvern în ianuarie 2018, Leancă și-a exprimat nemulțumirea că nivelul relațiilor cu UE a scăzut și a îndemnat coaliția de guvernare și pe premierul Pavel Filip personal să se găsească o cale de a „depăși problemele de imagine” din relația R. Moldova cu Uniunea Europeană cauzate de furtul miliardului (petrecut pe când Leancă era premier n.n.) și să se revină „odată și odată la poziția pe care am avut-o noi în relația cu UE... de cel mai performant elev sau stat”, după cum a spus și la o ședință comună a parlamentului și guvernului, din octombrie 2017 (puteți urmări aici schimbul de replici între Leancă și Filip).
Your browser doesn’t support HTML5
După aproape jumătate de an de la revenirea sa în guvern, Leancă spune că nivelul relațiilor a crescut din nou, dar dovada adusă de el că reprezentarea UE la Consiliul de Asociere cu R. Moldova nu corespunde realității.