CUB spune că alegerile sunt „compromise” după ce Igor Munteanu nu a fost admis în cursa electorală

CEC a invalidat peste 2.500 de semnături prezentate de CUB. În imagine: Igor Munteanu (centru) în timpul campaniei de colectare a semnăturilor pentru a se înscrie în cursa electorală.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) spune că alegerile prezidențiale din 20 octombrie sunt „compromise”, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins candidatura președintelui formațiunii, Igor Munteanu, pe motiv că nu a întrunit un număr suficient de semnături valide.

Într-o conferință de presă susținută pe 25 septembrie, partidul a denunțat decizia CEC, despre care a spus că este o „comandă politică” ce a dus la scoaterea din cursa electorală a unui „candidat incomod puterii”, acuzând că în spatele acesteia s-ar afla partidul de guvernământ.

„S-a confirmat ieri prin decizia CEC și avem motive serioase să credem că asta a fost o comandă politică”, a spus liderul CUB, Igor Munteanu.

Politicianul a mai spus că la baza deciziei CEC ar sta o bază de date neactualizată, care ar conține date inclusiv a unor persoane decedate. Formațiunea a spus că va contesta decizia autorității electorale în instanțele de judecată, inclusiv la CEDO.

„Nu vom ezita să mergem în toate instanțele pentru a ne apăra dreptul și vom merge până la CEDO, întrucât actualul Cod Electoral creează un mecanism de abuz, creează un mecanism de corupție sistemică prin intermediul alegerilor. Vom apela la toate instituțiile europene pentru că nu dorim sa creadă cineva că i se vor ierta greșelile atunci când încalcă recomandările Comisiei de la Veneția și ale misiunilor de observatori”, a precizat Igor Munteanu.

Contactată de Europa Liberă, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a spus că acuzațiile aduse de CUB sunt „aberații cu scop electoral”.

Într-o precizare de presă, reprezentanții CEC au respins acuzațiile CUB, despre care au spus că sunt „declarații fără argumente”.

„CEC nu intră în polemici cu caracter politic, pentru că misiunea CEC este de a asigura buna organizare şi desfăşurare a alegerilor, dar nu implicarea în jocuri politice”, se arată în comunicatul autorității electorale.

La 24 septembrie, CEC a refuzat înregistrarea lui Igor Munteanu în cursa prezidențială după ce a constatat un număr insuficient de semnături valide colectate de la alegători. Din cele 17.357 de semnături depuse de Munteanu, CEC a invalidat peste 2.500 de semnături, ca rezultat, numărul acestora fiind sub plafonul minim de 15 mii pentru a fi înregistrat drept candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

Până pe 24 septembrie, CEC a înregistrat 11 candidați la alegerile prezidențiale:

Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor; Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate; Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru; Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei; Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei; Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni; Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni; Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”; Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni; Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni; Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te