Your browser doesn’t support HTML5
Odată trecut primul șoc al criticilor aduse de Donald Trump Alianței Nord Atlantice (NATO), când aliații europeni nu știau dacă noul președinte american va respecta sau nu articolul 5 al Cartei fondatoare NATO, prin care, dacă unul din membri e atacat, înseamnă că toți sunt atacați, miniștrii apărării din cele 29 state ale NATO, după primirea Muntenegrului, au discutat la Bruxelles săptămâna trecută mai ales despre realizarea prezenței avansate adaptate a NATO ('tailored forward presence') în regiunea Mării Negre.
În mod special, au fost apreciate eforturile SUA, Germaniei și Italiei, care și-au anunțat, cu acest prilej, decizia de a detașa forțe pentru participarea la exerciții cu brigada multinațională din România. Aceste contribuții se adaugă dislocării anterioare a trupelor poloneze, precum și deciziei Portugaliei de a detașa forțe la acestă brigadă.
A fost salutată, totodată, operaționalizarea prezenței înaintate din Polonia și Statele baltice, la care contribuie și România.
A fost apoi reconfirmat sprijinul NATO acordat Afganistanului prin Misiunea 'Resolute Support', pentru consolidarea capacității forțelor afgane de securitate și apărare de a asigura stabilitatea și securitatea propriei țări, după retragerea masivă a forțelor occidentale din Afganistan.
Reuniunea ministrilor apararii din statele membre NATO, desfasurata joia trecută la Bruxelles, a inclus sesiuni dedicate descurajarii nucleare, repartitiei echitabile a responsabilitatilor in domeniul securitatii, posturii de aparare si descurajare, combaterii terorismului, cooperarii NATO-UE, precum si o intalnire dedicata Afganistanului, in formatul Misiunii 'Resolute Support'. Romania a fost reprezentata de o delegatie condusa de Nicolae Nasta, secretar de stat in cadrul Ministerului Apararii Nationale, informeaza un comunicat remis de institutie.
Aceste contributii se adauga dislocarii anterioare a trupelor poloneze, precum si deciziei Portugaliei de a se afilia la brigada care va duce exerciții în România.
A fost salutată și decizia autoritatilor romane de alocare a 2% din PIB pentru bugetul de aparare in urmatorii zece ani, incepand cu anul acesta.