Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a început astăzi o misiune diplomatică în Europa, participând mai întâi la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO. Participarea sa la reuniunea Alianței Nord Atlantice este însă mai mult protocolară, la câteva zile numai după ce a început să se afirme tot mai insistent că Tillerson ar putea fi înlocuit de către președintele Donald Trump.
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, l-a lăudat pe Rex Tillerson pentru ceea ce el a numit un „puternic angajament personal” față de Alianță și a spus că „zvonurile” potrivit cărora secretarul de stat al SUA ar putea fi înlocuit nu modifică cu nimic atitudinea Alianței.
Tillerson participă la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO din 5-6 decembrie, dar sunt de asemenea programate reuniuni cu UE și OSCE, dar și discuții bilaterale cu oficiali belgieni și austrieci la Bruxelles și Viena în perioada 5-7 decembrie. De asemenea, urmează să oprească la Paris, pe 8 decembrie, pentru întâlniri cu oficialii francezi.
O întâlnire cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, este de asemenea planificată în paralel cu reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din capitala austriacă.
La Bruxelles, secretarul general NATO Jens Stoltenberg l-a felicitat pe secretarul de stat SUA pentru ceea ce a spus că este „un puternic angajament personal al lui Tillerson față de legătura transatlantică și față de NATO”.
Realitatea este că țările europene din NATO au avut deseori dificultăți în a identifica poziția americană vizavi de acele legături transatlantice.
Înainte de turneul său european, Tillerson a subliniat angajamentul Washingtonului față de securitatea europeană, mai ales că Rusia continuă ceea ce el a numit „comportamentul său agresiv”. Tillerson este însă fostul patron al gigantului american al petrolului ExxonMobil, care operează în Rusia și care a fost decorat personal de Putin, pe care l-a întâlnit în multe rânduri.
Tillerson a fost, de asemenea, acuzat de democrați și de unii republicani de slăbirea diplomației americane prin planificarea reducerilor de personal și lăsând multe poziții majore în Departamentul de Stat neocupate de persoane competente.
La fel, unii lideri europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la retorica Trump „America First” și la semnalele mixte trimise de oficialii S.U.A. cu privire la NATO și Uniunea Europeană. Așa încât NATO pregătește era post-Tillerson și așteaptă cu mare curiozitate să vadă cine va fi viitorul secretar de stat.
În afară de Siria, un subiect fierbinte pe care îl va aborda Tillerson în toate întâlnirile sale va fi Ucraina. Discuțiile despre desfășurarea unei forțe internaționale de menținere a păcii în Ucraina au început încă din septembrie, când Vladimir Putin a propus deplasarea unor trupe ONU de-a lungul liniei care separă forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii susținute de Rusia.
Planul a atras rapid critici atât din partea Kievului, cât și din Occident, în mare parte din motive de îngrijorare că desfășurarea numai de-a lungul frontului va consolida controlul Rusiei asupra teritoriului separatist și nu va putea împiedica Rusia să trimită luptători și arme în Ucraina. Putin a mai spus că este deschis la ajustări la propunerea sa inițială, însă nu s-a ajuns la niciun acord. Poziția NATO este identică cu cea SUA: o asemenea desfășurare de forțe internaționale care ar consolida situația militară în Ucraina este exclusă.