Cui prodest? Discursul anti-imigrație al lui Traian Băsescu

Traian Băsescu, fost președinte al României, candidează pentru Parlamentul European.

„PMP nu va fi de acord cu transformarea UE într-o uriaşă moschee”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul președinte Traian Băsescu, care deschide lista de candidați ai PMP pentru Parlamentul European, a declarat sâmbătă 4 mai, la Constanța, că partidul său vrea să propună la Bruxelles un regulament privind statutul migranților. El a vorbit chiar despre „expulzare în masă” a migranților care nu ar respecta acest regulament.

Fostul președinte român, Traian Basescu, în campanie pentru europarlamentre la Chișinău, 14 aprilie 2019

„Uniunea Europeană are probleme interne la care noi avem soluţii practice, ce sunt prezentate în programul electoral. Spre exemplu, avem o populaţie europeană nemulţumită de situaţia cu migraţia, iar PMP nu va fi de acord cu transformarea UE într-o uriaşă moschee. Să vină să vadă cum se trăieşte la noi, împreună cu turci, cu tătari, cei care vin buluc în Europa din ţări de cult islamic şi să accepte comportamentul civilizat. Propunerea noastră este să se elaboreze un Regulament cu privire la statutul migranţilor, care să fie aprobat în Parlamentul European, regulament care să oblige migranţii la integrare socială prin găsirea unui loc de muncă sau ca aceştia să se afle într-o situaţie de studii pentru locuri de muncă. Să manifeste respect pentru tradiţiile şi cultura europeană şi integrare în cultura europeană. Aceste pretenţii le putem avea pentru că nu noi i-am adus cu forţa, ei au optat să vină în Europa”, a spus Traian Băsescu, citat de Agerpres.

Traian Băsescu a blamat filosofia „politically correct” și a marșat pe teza „invaziei” migranților, vorbind chiar de „expulzare în masă”, dacă imigranții nu respectă regulamentul imaginat de PMP.

Mai multe, aici.

În prima jumătate a anului 2018, 900 de persoane au solicitat azil în România, din care 282 au primit statutul de refugiat, arătă datele Inspectoratului General de Imigrări. Cei mai mulţi solicitanţi au venit din Irak, Siria şi Iran.

În Germania, în aceeași perioadă a anului 2018, au cerut azil aproximativ 78.000 de persoane.

Potrivit statisticilor Națiunilor Unite, în toate cele 28 de țări ale Uniunii Europene, trăiau în 2017, 2,3 milioane de refugiați. Echivalentul a 0,45% din populația UE.

În aceste condiții cui se adresează avertismentele fostului președinte Băsescu? Și de ce s-ar transforma UE într-o „uriașă moschee”?

Am adresat aceste întrebări politologului Vladimir Tismăneanu, cel care a condus (între altele) Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, înființată de președintele Traian Băsescu în aprilie 2006, în cursul primului său mandat:

„[...] Nu știu cum s-a ajuns aici și regret că un om politic care în trecut a dat dovadă de toleranță, intră într-un cor care, vreau să sper, nu este al lui. Populismul xenofob este la modă azi în multe locuri și numeroase cercuri. Este bine ca oamenii politici responsabili să fie atenți să nu cadă în aceste capcane”.

William Totok la Târgul de carte de la Leipzig, 2018

William Totok, corespondentul Europei Libere la Berlin, co-editorul publicației Halbjahresschrift (HJS) pentru Europa centrală, răsăriteană şi de sud-est, în trecut membru al Comisiei internaționale care a analizat Holocastul în România este de părere că: „Fostul preşedinte Traian Băsescu dovedeşte din nou că este un adevărat maestru al populismului gregar, al răstălmăcirilor şi manipulării ieftine. [...] Nu lipsesc din discursul său naţionalist-autoritar nici informaţii alarmiste, combinate cu insinuări xenofobe: că 65% dintre imigranţi n-au loc de muncă şi că aceştia vin în Europa doar pentru un trai mai bun, şi nu pentru că se refugiază din zone afectate de războaie civile, de terorism, de foame şi mizerie socială”.